Ik ben de trotse mama van Roan hij is nu 11 maanden oud. Het is een lekker ventje, kruipt super snel, kan inmiddels staan en brabbelt er op los.

Slechtziend

Ik ben zeer slechtziend door de oogziekte Retinitis Pigmentosa (RP). Daardoor zie ik nog maar 5% met links in een hele kleine koker, ik kijk zeg maar door een rietje. Met rechts zie ik alleen nog licht en donker. Ik kan op straat gewoon mijn man voorbij lopen ik herken mensen niet meer. Ik moet het echt van de stem hebben. Maar gelukkig is mijn gehoor beter geworden doordat ik slecht zie. Mijn blindegeleidehond Vida zorgt er voor dat ik veilig over straat kan. Maar daar over vertel ik in een volgende blog meer!

Zwanger met een beperking

Toen ik bekend maakte dat ik zwanger was kreeg ik met heel wat vooroordelen te maken. Mensen die zeiden dat ik niet voor een kind zou kunnen zorgen tot mensen die zich gingen er mee gingen bemoeien, terwijl ik anders nooit wat van ze hoor. Daar ben ik best verdrietig om geweest, maar nu heb ik zoiets van “prima dat jij dat vindt”. Ik zie het niet meer als kritiek en schiet niet meer gelijk in de verdediging wat ik eerst wel deed.

Voorbereiden op het ouderschap

Ik had voor zover het kan alles voorbereid. Zo heb ik een vaste wijkverpleegkundige bij het consultatiebureau die ik altijd wat kan vragen en heb ik een ergotherapeut bij Visio, een organisatie voor blinden en slechtzienden, die ik ook kan bellen voor vragen. Verder heb ik vrienden en familie waar ik altijd terecht kan.

Dat is wel echt belangrijk dat je altijd mensen om je heen hebt die er voor je zijn. En die niet zullen zeggen als iets niet lukt ‘’zie je wel ik zei het toch.’’

Roan

Wij hebben wel geluk met Roan. Hij is vanaf zijn geboorte heel makkelijk. Hij sliep al vrij snel door en huilt alleen als er wat is. Voor elke situatie bedenken we wel een oplossing. Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad door mijn ogen. Ik kan gewoon zijn luier verschonen, flesjes geven, hapjes geven en in bad doen. Ja, ik heb wel eens poep aan mijn handen maar ja… dat is zo weer schoon! En soms zit er wat eten op Roan zijn wang omdat hij net zijn hoofd weg draait.

Als je iets echt graag wilt dan moet je er voor gaan! Of het nou om een nieuwe baan gaat of je wilt op jezelf gaan wonen of je wilt een kindje. Zorg dat je het goed voorbereid, schrijf op wat je nodig hebt om het te laten slagen en schakel de juiste mensen en/of organisaties in.

Geschreven door Online Buddie: Yvonne Vida