In mijn vorige blog over het moederschap met een beperking konden jullie al lezen dat ik een blindengeleidehond heb. Vida is een Golden Retriever van drie jaar oud en is sinds 15 februari 2019 mijn blindengeleidehond. In deze blog zal ik vertellen hoe het werkt met een blindengeleidehond.
Wat kan een blindengeleidehond
De hond zorgt ervoor dat je veilig van A naar B kan. Zo geeft hij stoepjes aan, ontwijkt obstakels, kan op commando een zebra, trap, trein of ingang van een gebouw zoeken. Ook houd de hond rekening met bijvoorbeeld overhangende takken.
Aanvraag van de blindengeleidehond
Als je een blindengeleidehond wilt dan moet deze worden aangevraagd bij de zorgverzekering. Je moet zelf een medische verklaring regelen, dit kan je doen met behulp van Visio of Bartimus. Als je deze verklaring hebt gekregen moet de school van jouw keuze de praktische indicatie maken. Hierin staat wie je bent, welk ras je wilt en welke routes je het meest zal gaan lopen met de hond. Deze twee verklaringen samen gaan naar je zorgverzekeringekering. Als deze de aanvraag goed keurt kom je op de wachtlijst van de school te staan. Deze wachtlijst is bij elke school anders maar varieert meestal tussen een half en anderhalf jaar.
Puppy’s
Het begint natuurlijk allemaal met een puppy. De Labrador en Golden Retriever of een kruising hiervan zie je het vaakst. Maar de Herder, Poedel en verschillende Doodles zie je ook steeds vaker. Een puppy woont het eerste jaar van zijn leven bij een gastgezin. Dit gezin zorgt ervoor dat de pup goed word opgevoed, goed leert luisteren en vooral goed gesocialiseerd word. Dit doen ze door met de pup trainingen te volgen en naar allerlei plekken zoals een ziekenhuis, winkel of een stuk met de trein te gaan. Je kan je voorstellen dat het heel belangrijk is dat een toekomstige geleidehond nergens bang van mag zijn omdat hij of zij anders zijn toekomstige baasje niet goed kan begeleiden. Ook leert het gezin de hond al de basis commando’s zoals zit, af, blijf en volg.
Een jaar oud
Als de pup een jaar oud is moet het gezin weer afscheid nemen van de hond. De hond gaat dan terug naar de school om een echte blindengeleidehond te worden. Deze training kost tussen een half jaar en een jaar tijd. Als de hond klaar is met de opleiding gaat de school opzoek naar een geschikt baasje. Want je kan niet zomaar elke hond bij iedereen neer zetten. Je moet wel echt een klik hebben met de hond en hij met jou. Ook hebben sommige mensen een voorkeur voor ras. Zo wilde ik bijvoorbeeld geen Labrador. Ik vind het ontzettende lieve honden maar op de een of andere manier heb ik er verder niks mee. Zo kan je natuurlijk ook nog een allergie hebben waardoor de Poedel of de Doodle meer geschikt is.
Trainen met de blindengeleidehond
Als je de hond krijgt, dan moet je nog flink hard samen aan de bak. De meeste scholen proberen de hond op vrijdag te brengen zodat je het weekend een beetje aan elkaar kan wennen en de hond een beetje zijn nieuwe omgeving kan leren kennen. Vervolgens ga je een aantal weken trainen samen met een trainer van de school. Tijdens deze trainingen leer je samenwerken met de hond. Het is namelijk niet zo dat de hond de weg kent wat sommige mensen denken, jij moet de weg weten en de commando’s geven aan de hond zodat je daar komt waar je wezen moet.
Ook leer je tijdens de trainingen hoe je de hond moet verzorgen en dat het ook heel belangerijk is dat de hond vrije tijd heeft en genoeg tijd heeft om lekker hond te kunnen zijn. Zo is het bij veel scholen verplicht dat de hond minimaal een half uur per dag de tijd heeft om lekker te rennen buiten de normale uitlaat rondes om. Want je kan je voorstellen als jij hard hebt gewerkt wil je ook ontspannen en dat is voor de hond net zo.
Nazorg bezoeken
In het eerste jaar komt de school een aantal keer bij je langs om te kijken hoe het met jou en de hond gaat. Of hij of zij zijn werk nog goed doet en of er problemen zijn. Als er problemen zijn dan zal de school deze samen met jou proberen op te lossen. Na het eerste jaar komen ze nog een keer per jaar langs. Maar als er wat is kan je altijd contact opnemen met de school.
Niet aaien
Het is heel belangrijk om een blindengeleidehond die aan het werk is niet te storen. Je mag hem niet aaien, niet tegen hem praten en geen lok geluidjes maken. Eigenlijk is het beste om de hond volledig te negeren zodat deze zijn werk kan doen. Het kan namelijk best gevaarlijk zijn als de hond afgeleid is tijdens het werken. Zo kan hij ineens een stoepje missen of zijn baasje keihard ergens tegen aan laten lopen. Laat de hond dus altijd met rust.
Pensioen
De meeste blindengeleidehonden werken tot ze 9 jaar oud zijn. Dan mogen ze lekker van hun oude dag gaan genieten. Je mag dan kiezen of je de hond wilt houden. Als je dit niet wilt mag je eerst in je eigen omgeving kijken of je een geschikt baasje kan vinden. Lukt dit niet dan heeft de school een lijst met mensen waar de hond heen kan
Mijn eigen hond Vida
Op 15 februari kreeg ik dus Vida mijn lieve eigenwijze Golden Retriever. Inmiddels zijn we dus alweer acht maanden verder. Het gaat hartstikke goed en nog steeds een beetje beter. Ze zeggen dat het vaak een half jaar duurt voordat je een goed team bent met de hond. Dat klopt ook echt wel want je moet de hond echt leren kennen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik Vida door en door ken. Ze kan soms lekker eigenwijs zijn maar is ook echt hartstikke lief. Vida zorgt er echt voor dat ik veilig over straat kan. Ze ontwijkt obstakels zoals paaltjes of mensen die in de weg staan. Ook geeft ze aan wanneer er een stoepje is door stil te gaan staan zodat ik weet dat er een stoep is. En ze zorgt ervoor dat ik ook weer in het donker naar buiten kan want ik ben volledig nachtblind. Kortom ik kan wel zeggen dat ik door Vida mijn vrijheid weer terug heb gekregen. Haar naam betekend Leven wat ik zelf wel heel mooi vind passen.
Geschreven door Online Buddie: Yvonne Vida