Je bent er aan toe om iets op te pakken, je wilt iets nuttigs doen waar je voldoening uit haalt. Maar wat? Ik geef je een stappenplan om mee te beginnen!

Stap 1: Wat wil je en kan je?

Het is handig om een goed overzicht te krijgen van wat je graag zou willen doen en wat haalbaar is. Om dat overzicht te maken kun je jezelf de volgende vragen stellen.

Wat is je motivatie?

Het kan slim zijn om er achter te komen waarom je graag aan de slag wilt. Wil je je inkomen verhogen? Heb je behoefte om jezelf nuttig te voelen of iets terug te doen voor je uitkering? Misschien verveel je je, heb je behoefte om onder de mensen te zijn. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als je iets gaat doen wat precies de behoefte vervuld die je hebt!

Wat vind je leuk?

Bedenk alle dingen waar jij plezier uit haalt. Ook als je nu niet direct ziet hoe je daar werk van zou kunnen maken. Word je blij van dieren? – Misschien kan je katten knuffelen in het asiel…

Wat is je belastbaarheid?

Het is natuurlijk belangrijk om iets te gaan doen wat bij jouw mogelijkheden en beperkingen past. Probeer daarom zo goed als het kan in kaart te brengen wat je wel en niet kan.

Wat voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

  • Waar word ik echt blij van?
  • Waar ben ik goed in? (mensen-mens, computer-freak, dierenvriend, klusser, organisatie-talent, administratieve-held, etc)
  • Wil ik er op uit? Vanuit huis werken? Tussen collega’s zitten? Zelfstandig of juist samen aan de slag?
  • Hoeveel uur wil ik min/max per week beschikbaar zijn? Vaste momenten of flexibel in te delen? Hoeveel en op wat voor manier ben ik belastbaar? (staan, zitten, lopen, tillen, concentreren, etc)
  • Wat voor regels gelden er voor mij? (uitkeringen, belasting, subsidies of speciale regelingen/voordelen, doelgroepregister)

Stap 2: Google, vraag rond, zoek!

Je hebt nu een overzicht om vanuit te gaan zoeken. Zoek op bedrijven die doen waarin jij geïnteresseerd bent. Struin vrijwilligers sites af. Wat voor lokale initiatieven zijn er allemaal vanuit bijvoorbeeld de gemeente of stichtingen? Browse door vacatures en websites en doe nog meer inspiratie op! Naast google kan je natuurlijk ook in je eigen netwerk rondvragen of briefjes op hangen op prikborden in de buurt. Maak nu concreet wat je wilt gaan doen en wat je daar voor nodig hebt, zodat het voor jou werkt.

Je kunt je ook inschrijven bij een uitzendbureau dat met jou mee zoekt. Zo is Emma at Work speciaal opgericht voor mensen met een beperking. Je kunt je ook inschrijven bij of een meet en greet bezoeken van Onbeperkt aan de Slag. Dit platform brengt je in contact met allerlei bedrijven die speciaal op zoek zijn naar mensen met een (arbeids)beperking om meer inclusief te ondernemen.

Stap 3: Ga ervoor!

Zoek contact met het bedrijf of de stichting, of ga in gesprek met een consulent van het vrijwilligers bureau. Ook als je niet precies in een vacature past kan je toch contact opnemen! Bel ze op, of doe een open sollicitatie. Laat duidelijk merken hoe enthousiast je bent en neem drempels weg door zelf met ideeën en oplossingen te komen, zodat het werk voor jou werkt. Leg de druk voor jezelf vooral niet te hoog en probeer gewoon wat uit. Of het nou meteen raak is of niet, er is altijd wel iets te vinden dat je past!

Wil jij weten wat voor effect je werkzaamheden op je uitkering hebben? Lees dan mijn blog over werk en inkomen naast je uitkering. Inspiratie opdoen en tips uitwisselen? Praat mee in de Facebook Community.

Geschreven door Online Buddie: Anne