Sinds 2,5 jaar ben ik, uit nood, ondernemer. Ik kan vanwege mijn chronische spierspanningshoofdpijn geen fulltime inkomen genereren en ik heb geen recht op een wia/wajong of andere uitkering. Om toch mijn liefde voor reizen te combineren met mijn werk, ben ik sinds 1,5 jaar huizenoppas, housesitter…je hebt er wellicht wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies?

Ik werk volledig online als virtual assistant, online secretaresse heel kort door de bocht, waardoor ik dus kan werken waar de wifi is. Zo’n 1,5 jaar geleden kwam ik in aanraking met housesitting en mocht ik 3 weken in het westen van het land op een kat en hond passen, terwijl de dame des huizes naar Azië ging.

Waarom op het huis van een ander passen?

De community van housesitters groeit snel, want reizen en de drang om de wereld te zien staat bij steeds meer mensen op hun bucketlist. Bovendien is het een goedkope manier van reizen. Housesitten is een prima manier om je in een ander land als een local te wanen. Het is vaak heel eenvoudig om tijdens je housesit periode nieuwe contacten op te doen, doordat de buren of vrienden/familie van de huiseigenaar weten van je bezoek en af en toe even bellen of langskomen. En wat dacht je van het gemak van een hele woning. Het comfort van thuis, maar dan overal ter wereld!

Ik vind de rust tijdens het housesitten erg lekker. Even weinig verplichtingen en prikkels van je normale omgeving. Als HSP/HSS-er is dat echt even opladen! Mijn gezondheid is na elke reis echt een stuk beter. Ik kom meer in de natuur en doordat ik minder prikkels krijg, neemt mijn hoofdpijn af.

Wat voor soort mensen doen dit?

Er zijn veel verschillende soorten housesitters. Van jonge Digital nomads, die de hele wereld over reizen en tijdelijk wonen in andermans huis, omdat ze zelf bewust geen woning hebben. Maar ook onder de gepensioneerd echtparen is het populair. Ook stelletjes die op deze manier op vakantie gaan, door in andermans huis te verblijven, kom je regelmatig tegen.

Dat is het fijne van deze manier van reizen, niets moet en alles mag (ongeveer dan ;)). Jij bepaalt wanneer en waar je een housesit opdracht aanneemt. De kou is voor mij bijvoorbeeld een trigger voor mijn spieren in mijn nek en schouders. Vorig jaar overwinterde ik daarom 7 weken op de Azoren en deze winter verblijf ik 4 weken in Californië. Misschien heb jij dit wel met de zomer en kan housesitten voor jou misschien wel de ideale oplossing zijn! 

Wat doet een house sitter?

Als house sitter kun je diverse vragen krijgen. Veel huiseigenaren het fijn als er gewoon iemand in hun huis is, wanneer zij periode weg zijn. Maar ook tuinonderhoud en/of dierenverzorging is een veelgehoorde vraag. Mensen die hun geliefde huisdier liever niet in een kennel of pension doen, maar lekker in hun eigen huis willen laten bij iemand die ze alle liefde en aandacht geeft.

Ook wordt er vaak verwacht dat je dagelijks wat kleine huishoudelijke taken oppakt, zoals de post ophalen, de hond uitlaten of het voeren van de kippen. Je kan zelf natuurlijk kiezen wat voor opdracht je aan neemt. Ik heb zelf geen ervaring met paarden en vind meer dan 1 hond veel te druk.

Mijn meest recente housesit in Californië is ideaal, want ik heb alleen maar een kat waar ik op hoef te passen. Meer dan eten geven, knuffelen en een kattenbak schoonmaken is het dus niet. Voor mensen die niet drie keer per dag een hond uit kunnen laten, maar het toch fijn vinden om te reizen, is dit een fijne optie.

Tip: Overleg van te voren goed via skype of Facetime met de huiseigenaar waar jouw en zijn behoeftes liggen en of dit matcht.

Is housesitting betaald werk?

De vraag die ik het meeste krijg; word je als housesitter betaald? Meestal niet, maar er zijn mensen die dit wel eisen. Maar het andere uiterste kan ook. Enkele huiseigenaren vragen bijvoorbeeld of je de onkosten van gas, water en elektra gedurende je verblijf wil dekken. Dat heb ik zelf nog niet meegemaakt en ik doe beiden overigens niet. Ik betaal niet voor het verblijf, maar ik vraag ook geen vergoeding voor de housesit. De tickets betaal ik zelf, aangezien ik behoorlijk goed ben in het vinden van goedkope tickets! Met een beetje mazzel heeft de huiseigenaar de koelkast vol liggen met lekker eten voor de eerste periode.

Waar kun je housesitten?

Dat is eigenlijk heel simpel… Waar jij maar wil! Er is geen limiet aan de plekken waar je zou kunnen housesitten. Zaak is om het juiste platform te vinden, waar voldoende aanbod is. Waar ter wereld dan ook, kan er iemand zijn die zijn huis niet onbeheerd achter wil laten tijdens een reis en/of een oppas voor zijn huisdier nodig heeft.

Ik ben nu twee keer in het westen van Nederland gaan housesitten (ik woon zelf in Arnhem) en ik heb vorig jaar de Azoren en Engeland bezocht. Dit jaar zit ik in Californië en in het voorjaar zal ik een lang weekend naar Noorwegen gaan housesitten bij een schattige Engelse Bulldog.

Inschrijven op een platform

Ok, je bent enthousiast geworden van mijn verhaal en je bent ready to go! Voordat je een profiel aan gaat maken op diverse platforms, eerst even een tip: Bepaal voor jezelf een lijstje met criteria om makkelijker te kunnen kiezen uit al het aanbod. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat je in het begin vaak overdonderd kan raken door de mooiste locaties met soms bijna een zoo aan dieren waar je voor kan zorgen. Denk bijvoorbeeld eens aan deze voorwaarden:

  • Hoe lang ben je minimaal en maximaal beschikbaar?
  • Vind je het leuk om op dieren te passen? Zo ja, welke wel en wat voor soorten niet?
  • Wil je in Nederland, ook in Europa of zelfs daarbuiten housesitten?
  • Heb je goede wifi nodig om bijvoorbeeld online te kunnen werken?

Welke platforms gebruik ik

In Nederland kun je terecht bij www.huizenoppassite.nl. Voor buitenlandse adressen gebruik ik vaak www.mindmyhouse.com en www.trustedhousesitters.com. De inschrijfprijzen verschillen per site en zijn bijvoorbeeld een vast bedrag per jaar, maar op de Trusted housesitters site kun je met mijn kortingscode RAF235307 20% korting krijgen.

Meer tips over hoe je een goed profiel maakt waardoor jij de leukste opdrachten krijgt in een volgende blog!

Geschreven door Online Buddie: Yvonne

UPDATE: is het voor jou niet haalbaar om alleen op een huis met huisdieren te passen, overweeg dan online te zoeken naar een travel buddy die kan helpen!