Verzamelbox van regelingen die slecht geregeld zijn

Op deze pagina verzamelen we structurele problemen met regelingen en voorzieningen waar arbeidsongeschikten of chronisch zieken of beperkten tegen aan lopen. Staat jouw probleem er niet tussen, maar is dit iets wat meer mensen raakt? Stuur het in via het Contactformulier en dan nemen we het mee!

Geen vangnet voor succesvolle ZZP-er met uitkering

Als zzp-er kan je je recht op uitkering verliezen als je langere tijd voldoende inkomen genereert. Vervolgens loop je een groot risico. Omdat je als zzp-er geen sociale premies afdraagt kan je niet opnieuw een uitkering aanvragen. Als je al ziek bent of een beperking heb kan je je nauwelijks zelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dit betekend dat als jij een terugval in inkomen hebt er geen vangnet meer voor je beschikbaar is. De terugval garantie van je uitkering zou oneindig moeten zijn.
Hoe dit prcies werkt legt Linda uit in dit blog: Iva en eigen bedrijf

Nieuwe wajong stuurt jonggehandicapten de bijstand in zonder toekomstperspectief

De nieuwe WAjong (2015) is zo streng dat iedereen met ook maar een beetje ‘arbeidsvermogen’ doorverwezen word naar de gemeente. Je hebt al arbeidsvermogen als je 4 uur op een dag tv kan kijken. In de gemeente komen deze jongeren massaal in de bijstand terecht. Je mag dan geen eigen vermogen hebben en kan dus geen spaargeld opbouwen of eigen woning kopen. Ook vervalt jouw inkomen als je samenwoont met anderen, huisgenoten een partner of familie. Op deze manier heb je geen eerlijk toekomstperspectief.
Meer over de criteria van de nieuwste WAjong: Wajong 2015
De regels van de bijstand verschillen per gemeente, maar algemene informatie vind je in de volgende link: Rijksoverheid – Algemene Bijstand

Geen recht op kinderopvangtoeslag als zieke ouder

Op het moment dat je niet kan werken door ziekte of een beperking, kan de zorg voor kinderen ook te zwaar zijn. Toch kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, omdat je geen traject naar werk of opleiding of inburgeringscursus volgt. Gemeentelijke regelingen zijn alleen beschikbaar voor minima. Dit is niet eerlijk en jaagt een gezin met zieke ouder op hoge kosten.
Meer informatie over de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag: Belastingdienst – Kinderopvangtoeslag 2019