Ik slik diverse medicijnen omdat er eigenlijk geen medicijn bestaat voor mijn spierziekte. Het is dus uitproberen wat helpt en weer afwachten wat voor bijwerkingen je daar weer van hebt. Vervolgens is het dan de keuze maken of de bijwerkingen erger zijn dan de klachten ervoor en wil je het medicijn dan wel of niet blijven gebruiken. Ook vind ik het soms lastig inschatten of klachten nu van mijn spierziekte zijn of inmiddels horen bij de bijwerkingen. Daarom blijf ik soms wat experimenteren.

Natuurlijk zijn er ook medicijnen en aandoeningen waarin je geen keus hebt. In mijn geval heb ik de keuze of ik wel of niet een medicijn wil blijven slikken. 

Tijd om af te bouwen

Het was weer tijd om af te bouwen met één van mijn medicijnen. (Ps. doe dit nooit zomaar zonder de juiste hulp en begeleiding.) Normaliter moet je natuurlijk per dag steeds minder miligram nemen. Met dit medicijn zat ik al op de lichtste dosering. Ik heb al 2 pogingen eerder gedaan te stoppen, oprekken van 1 x daags naar 1 x in 1,5 daags. Ik was beroerd niet normaal en ging ze dan toch maar weer slikken. Na overleg met de dokter dan toch maar cold turkey afkicken. Beroerd voelde ik me toch wel. Dan maar snel er doorheen.

Starten na mijn vakantie

Ik moest een goed moment vinden. Dus besloot ik dit na mijn vakantie in Spanje te doen en voordat mijn pup Cooper kwam. De eerste week was verschrikkelijk. Ik was duizelig, misselijk, hoofdpijn, moe en kon letterlijk niks! Echt niks, ik functioneerde niet, kon niet naar buiten, kon niet autorijden en kon niet computeren. Gelukkig zit ik thuis en werk ik niet, want ik had echt niet kunnen werken. Werkgevers onderschat dit soort dingen niet.

Emotioneel f*cked door het afkicken

Daarnaast werd ik emotioneel mega labiel. Huilbuien, moe, gevoelig, alles raakt me enorm. Niet fijn! Eigenlijk vond ik dit haast nog erger dan de lichamelijke symptomen. Ik voelde me totaal niet mezelf en ben niet zo weerbaar. Wat was dit een heftig proces zeg. 

Tips voor jou

  • Bespreek het met je arts en zorg voor de juiste begeleiding.
  • Zoek een goed moment uit. Waarin je zo sterk en stabiel mogelijk bent, vul je koelkast en zorg voor Netflix.
  • Bespreek het met je werkgever, zodat zij weten waarom je wellicht niet lekker bent of niet kan komen werken.
  • Wees lief voor jezelf! Doe waar je zin in hebt, eet waar je trek in hebt.
  • Deel het met je naasten, zodat ze weten waarom je even niet jezelf bent, kribbig bent of waarom je in mijn geval compleet digitaal afwezig bent en niet te genieten. Whoops.
  • Weet en besef je dat het tijdelijk is!

Wat zijn jullie tips en ervaringen met het afkicken van medicijnen? 

Geschreven door Online Buddie: Linda