Microtraining is een alternatief voor als je niet gewoon kunt sporten of (bijna) niet kan opbouwen in je belasting. In deze blog vergelijk ik twee verschillende manieren om te bewegen met elkaar en laat ik je zien hoe ik ondanks inspanningsintolerantie toch conditie opbouw!

Het zaagtandmodel

Misschien heb je er wel eens van gehoord, het zaagtand-model of de salami methode. Het zijn modellen die laten zien dat je beter om kan gaan met je energie door pieken en dalen in je belasting te voorkomen. Een gelijkmatigere verdeling van activiteit en rust is beter voor je dan een dag giga over je grens heen gaan en dan een week plat op bed liggen. Elke dag een beetje actief dus.

Ik kan door mijn spierziekte geen normaal trainingsschema volgen. Sporten/fysiotherapie, dagen bijkomen en dan weer sporten. Ja, eventjes kan ik de opbouw wel volgen, maar vrij snel stort mijn lichaam in en ben ik slechter af dan voor ik begon aan het trainingsschema. Op een gegeven moment besefte ik, dat ik in mijn sporten en bewegen ook beter een gelijkmatige verdeling kan aanhouden. Zo ontstond mijn ‘micro-training’.

Microtraining

Wat ik doe is een activiteit kiezen die ik elke dag doe, maar waar ik nog geen klachten van krijg. Dit kan een stukje fietsen, wandelen of fysio-oefeningen of yoga zijn. Zo begon ik met 3 mini squats per dag na het opstaan (plus wat andere oefeningen, een vaste routine). Zonder er spierpijn van te krijgen en dus zonder herstel nodig te hebben. Op het moment dat ik dacht ik kan er makkelijk meer, deed ik er elke dag eentje extra. Langzaam aan ging ik elke dag een stukje dieper. Uiteindelijk zat ik op 20 diepe squats per dag, zonder verzuring. Daardoor kon ik ook wat makkelijker de trap opkomen. En zo zat ik in een opwaartse spiraal. En het voordeel was dat als ik eens een weekje oversloeg ik zo goed als precies hetzelfde niveau hield. Want op een slechte dag of als ik ziek was en ik voelde het wil niet, dan deed ik het niet. Maar ik bouw zo echt een bodem plateau op, waardoor dat niet erg is. Op dezelfde manier bouw ik ook het piano spelen of zitten achter een computer op.

Is sporten voor jou te zwaar? Wil je toch graag bewegen en iets opbouwen? Vind je slow but steady prima? Overweeg je eigen micro trainingen te gaan doen!

Geschreven door Online Buddie: Anne