Als je lichaam niet altijd meewerkt dan wordt energie des te belangrijker. Het is belangrijk dat je bewust kiest waar jij je energie aan besteed. Jouw energie is kostbaar. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je genoeg energie hebt om alles te doen wat je maar wilt. Ga jij vaak over je grenzen heen gaat en weet je niet goed hoeveel energie je hebt? Dan is de handleiding voor je energiebalans van Anne een goede plek om te starten.

Het belangrijkste is dat jij bewust besluit waar jij je energie aan besteed.  Zodat jij de dingen doet in je leven die jou gelukkig maken. Vind je het lastig om daarin keuzes te maken dan heb ik een praktische oefening om snel inzicht te krijgen of iets voor jou de moeite waard is. Je kunt dit op elk onderwerp toepassen. Als de oefening niet direct een duidelijke uitkomst geeft, doe de oefening dan een aantal dagen zodat je een patroon kunt zien in de uitkomsten.

Plussen en minnen onder elkaar

Bedenk een onderwerp waarvan je op dit moment niet helemaal zeker weet of je er nu wel of geen energie van krijgt. Denk aan vriendschappen, familie, relaties, (vrijwilligers) werk, hobby’s, sport, vakantie etc. Je kunt eigenlijk elk onderwerp of situatie nemen die voor jou belangrijk is. Stel je twijfelt over een bepaalde vriendschap, schrijf op papier de minpunten en de pluspunten van die vriendschap onder elkaar. Pluspunten kunnen zijn, dat jullie elkaar al heel lang kennen en als je elkaar ziet het toch weer gezellig is. Minpunten kunnen zijn dat de vriendschap verplicht voelt en dat jullie niet meer helemaal op één lijn liggen qua interesses. Als je alle plussen en minnen onder elkaar hebt gezet dan kan het zijn dat je gelijk ziet waar het zwaartepunt ligt (meer plus of meer min). Als dat niet zo is en er ontstaat een gelijke score dan is het goed om op te schrijven wat je zelf uit een vriendschap wil halen. Je wilt bijvoorbeeld in een vriendschap plezier hebben, dezelfde interesses hebben en eerlijk zijn tegen elkaar. Of een vriendschap die vanzelf gaat en niet geforceerd voelt. Als je dan weer naar je plussen en minnen kijkt en dat vergelijkt met wat jouw verwachtingen zijn van een vriendschap, is dat dan nog in lijn met elkaar? Komt dat niet overeen dan is het goed om er over na te denken of die vriendschap nog wel bij je past.

Energie is kostbaar, ga daar zuinig mee om

Uitgangspunt is dat je energie krijgt van de dingen die je doet waarin je een eigen keuze hebt. Kost het je meer energie dan dat het je oplevert dan is het tijd om daar afstand van te nemen of een andere oplossing te bedenken. Stel dat je baan echt teveel energie kost dan kan ander werk natuurlijk nog wel goed bij je passen. Als je leven verandert, veranderen ook je keuzes. Probeer niet ergens aan vast te houden omdat je voelt dat je verplicht bent om het te doen of omdat het zo hoort. Daar word je uiteindelijk niet gelukkig van en het haalt je energie naar beneden. Ik snap dat je niet alles uit je leven kan of wil schrappen. Je kunt wel meer afstand nemen of andere keuzes er in maken. Besef dat je altijd de keuze hebt om het anders te doen. Voor meer voorbeelden van keuzes die je kunt maken lees je deze blog. 

Ik ben heel benieuwd of deze oefening jou heeft geholpen om bewuster keuzes te maken!

Geschreven door Online Buddie: Anita