Het is inmiddels ruim vier jaar geleden dat ik de diagnose chronische spierspanningshoofdpijn kreeg en ik zou niet meer terug willen naar die tijd. Hoe dat zit? Ik ga het je uitleggen, want mijn diagnose heeft heel wat teweeg gebracht in mijn leven, op een positieve manier!

Altijd zware hoofdpijn

Op het moment dat ik mijn diagnose kreeg, had ik al zo’n 17 jaar hoofdpijn. Hiervoor ging ik meestal zelf met mogelijke behandelingen naar mijn huisarts. Dit keer was er echter een vervangend huisarts. Ze keek naar mijn dossier en vroeg of ik al eens was doorverwezen naar een specialist. Nee… dus zij vond het dan de hoogste tijd worden! Ik kreeg een doorverwijzing naar een neuroloog.

Na een aantal testen en gesprekken stelde hij vast dat ik chronische spierspanningshoofdpijn had. Het was nog niet wetenschappelijk aangetoond waardoor dit werd getriggerd, dus er was ook niet gek veel aan te doen volgens hem. Dan stort je wereld wel aardig in elkaar. Toch was ik blij dat het nu een naam had. Ik ben pro-actief geweest en heb me laten doorverwijzen naar een hoofdpijnkliniek in de regio waar ik wel de juiste behandeling kreeg.

Mijn werk verslechterde mijn gezondheid

Daar kwam mijn werk ook ter sprake. Ik werkte op dat moment fulltime als office manager in de topsport en had zo’n 5 dagen per week zware hoofdpijn. Mijn gezondheid was in de jaren dat ik daar werkte achteruit gegaan en eigenlijk functioneerde ik niet. Maar mijn overlevingsstrategie was doorgaan tot je er bij neervalt, dus dat is wat ik ook hier deed. Uiteindelijk, na veel gesprekken met de arts en mijn vriend, kwam ik tot de conclusie dat mijn huidige baan me te weinig ruimte gaf om mijn gezondheid te verbeteren. Een aantal maanden later stopte ik daar en het voelde enigszins als een opluchting. Ik bleek alleen geen recht te hebben op een uitkering of ziektewet, dus na mijn ww van 14 maanden eindigde mijn inkomstenbron.

Een nieuwe start als Virtual Assistent

Maar wat ging ik dan doen? Ik had na veel gesprekken en zoektochten de tip gekregen dat ik wellicht virtual assistant wel wat voor mij was. Nooit van gehoord, maar nieuwsgierig als ik was ging ik dit uitzoeken. En dit bleek perfect voor mij te zijn. Ik had al jaren ervaring als office manager/directie secretaresse en online werken geeft me de vrijheid om grotendeels mijn eigen werktijden te bepalen. Als ik in de ochtend opsta met zware hoofdpijn, heb ik namelijk een paar uur de ruimte nodig om dit te laten zakken en rust te nemen.

Ik liet me 1 op 1 opleiden door iemand die al jaren in het vak zat en mij dus alles kon leren wat ik nodig had om mijn eigen bedrijf op te zetten. Op social media deelde ik mijn nieuwe traject en daardoor heb ik vanaf dag 1 nooit actief klanten hoeven te zoeken. Opdrachten kwamen uit mijn netwerk. Mensen zagen wat ik deed en benaderden mij, voor zichzelf of voor een ander. Ik heb inmiddels nu 2,5 jaar mijn bedrijf als virtual assistant en ik zit niet alleen vol, maar heb ook een aantal teamleden die mij ondersteunen bij het werk voor mijn klanten.

Wat mijn eigen bedrijf mij brengt

Fulltime werken zal mij niet meer lukken, maar dat is ok. Ik heb mijn grenzen vele malen beter in zicht, en ja natuurlijk daar struikel ik echt nog wel eens over. Maar luisteren naar mijn lijf is iets dat ik veel beter ben gaan integreren in mijn dagelijkse leven. Heb ik een paar uur gewerkt en voel ik de spanning in mijn schouders toenemen.. even een pauze nemen. Daarnaast werk ik waar de wifi is en dat betekend dat ik mijn werk kan combineren met mijn liefde voor reizen als Housesitter.

Nieuwe vaardigheden en contacten

Door mijn leven als ondernemer is mijn mensenkennis ook enorm gegroeid. Het ondernemerschap is een soort snelkookpan, waardoor je jezelf en anderen razendsnel leert kennen. Ook erg nuttig voor je dagelijkse leven! Het sparren met andere ondernemers is hierbij ook erg fijn. Je spreekt dezelfde ‘taal’ en hebt aan een half woord soms genoeg om de struggles van een ander te begrijpen.

Eigen verantwoordelijkheid en vrijheid

Vind ik het ondernemerschap makkelijk? Makkelijk zal het nooit worden, want er kan van alles op je pad komen waar je zelf mee moet dealen. Maar loondienst is ook niet alles. Je hebt nergens tegenwoordig meer volledige zekerheid en daarom ben ik een groot voorstander van doen waar je gelukkig van wordt. En die eigen verantwoordelijkheid vind ik juist wel prettig. In loondienst had ik namelijk best wel eens moeite om me te conformeren aan de beslissingen van werkgevers. Nu kan ik doen wat goed voelt en die vrijheid heeft veel meerwaarde voor mij. De combinatie met reizen en online werken is helemaal een leuke bonus!

Rust en regelmaat

Ik verdien nu maar 1/3 van wat ik in loondienst verdiende, dus dat is best een pittige stap terug. Mijn vriend, met zijn 20-jarige contract bij de brandweer, is daarom een enorm geluk voor mij. Zonder hem had ik dit nooit kunnen doen. Mijn leven is nu een stuk rustiger geworden. Ik ga bijna niet meer uit en ik hou regelmaat in mijn dagen. En dat heeft effect op mijn gezondheid! Mijn behoeftes zijn veranderd en ik vind mijn leven nu prima zoals het is!

Geschreven door Online Buddie: Yvonne