In mijn vorige blog schreef ik over de struggels die ik ervaar nu ik als chronisch zieke weer single ben. Ik heb oorlog tussen mijn mentale behoeftes en fysieke kunnen. De grootste uitdaging zit hem erin dat je basisbehoeftes al extra energie kosten nu als single want je partner springt niet bij en helpt niet mee. Je moet namelijk je huishouden en het voor jezelf zorgen opeens helemaal alleen doen. Hierdoor gaat dit direct al ten koste van een stukje energie, welke je niet in leuke sociale activiteiten bijvoorbeeld kunt stoppen. Daar iedere besparing er een is pak ik alle kleine stukjes winst graag.

Praktische zaken:

Boodschappen bestellen

Boodschappen doen is voor mij altijd een hele klus. Het kost mij veel energie. De drukte in de supermarkt. Erheen moeten rijden of lopen. Nadenken wat ik nodig heb. Het fysiek sjouwen. Ik bestel daarom tegenwoordig mijn boodschappen, gelukkig kan je in mijn woonplaats Picnic bestellen, waardoor de bezorging gratis. Wanneer dit niet gratis zou zijn, zou ik er toch ook gebruik van maken. Die 2,50 – 5,00 euro scheelt mij ontzettend veel energie. Deze energie stop ik graag in iets anders. Echter soms als ik veel alleen zit, is boodschappen doen mijn uitje van de dag. Ik kijk dus per weekplanning of ik bestel of dat ik het inzet als een uitje.

Koken

Ik vraag of ik soms mee kan eten bij vrienden. Ik heb dan 2 vliegen in 1 klap. Namelijk even gezelschap om mij heen en ik hoef fysiek even niet zelf te koken. Als ik zelf kook maak ik vaak grote porties, waar ik 2 keer van kan eten. Ik heb voor de slechte dagen altijd een portie in de vriezer en of een pizza of een iglo kant en klare maaltijd. Zo kan ik de echt slechte dagen opvangen. Ook krijg ik soms porties eten van vrienden of familie, dit is echt heel fijn.

Schoonmaken

Schoonmaken doe ik in etappes. Wel heb ik een systeem omdat je soms halverwege de dag te moe bent. Ook plan ik in het weekend graag sociale activiteiten, waardoor ik ervoor zorg dat ik alle dingen die ik doordeweeks kan doen dan doe.

Vaatwasser: Zo zorg ik altijd dat ik in de ochtend vrij direct de vaatwasser leegruim. Dit doe ik wanneer ik wacht op mijn waterkoker voor mijn eerste kopje thee. Ik heb het even langere tijd moeten volhouden zodat het een nieuwe gewoonte is geworden waar ik niet meer over nadenk. Voordeel hiervan is dat ik gedurende de dag alle vieze vaat er direct in kan zetten. Zo blijft het netter.

Badkamer & WC: Vaak doe ik op donderdag de WC en de badkamer. Mijn weekend dagen plan ik meestal vol met sociale activiteiten waardoor ik dan echt geen energie heb voor zaken als huishouden ed. Ik heb van die handige hygiënischedoekjes van de Albert Heijn eigen merk (deze vind ik het fijnste omdat ze niet te nat zijn en geen strepen achter laten). Even snel een doekje overal over en badkamer en wc zijn netjes voor het weekend.

Stofzuigen & dweilen: dit is voor mij fysiek heel zwaar. Ik heb daarom een swiffer XL gekocht. Deze pak ik makkelijker en is een stuk lichter. Ik heb ook een dweil die mij minder kracht kost. Soms als bijvoorbeeld mijn moeder langskomt vraag ik of zij even wil stofzuigen of iets wil doen.

Betalen voor hulp of WMO

Soms betaal ik een schoonmaakster voor de grote dingen; keuken, badkamer, ramen lappen ed. Ik besef mij dat niet iedereen hier budget voor heeft, maar mocht je dit hebben, wees lief voor jezelf. Ik koop hiermee soms een stukje vrijheid. Grote dingen als badkamer, keuken ed is iets wat eigenlijk te intensief is en direct ten koste zou gaan van andere dingen. Soms vraag ik vrienden of familie om een keer te helpen. Samen is leuker en sneller dan alleen. Ook kan je kijken of je recht hebt op WMO zo kan je mogelijk gesubsidieerde hulp krijgen in bijvoorbeeld het huishouden. Meer info WMO. Ook heb ik vaak een lijstje met klusjes die ik nog moet doen. Als ik me dan verveel dan kijk ik op dat lijstje en bedenk dan wat ik kan doen.

Mentale zaken:

Vooral het alleen zijn is iets waar ik aan moet wennen. Ik heb daarom een aantal dingen waardoor ik me minder alleen voel en minder in dezelfde omgeving zit.

Werken in koffietentje om de hoek

Wanneer ik voor mezelf ga werken ga ik soms in een koffietentje op 1 minuut lopen zitten. Ik heb dan even een andere omgeving en wat mensen om mij heen.

Boodschappen doen of rondje stad

Wanneer ik veel alleen thuis binnen zit vind ik het dus soms wel fijn om een boodschap te gaan halen of een rondje door de stad te lopen. Ik heb dan even mensen om mij heen. Ik kijk dus naar mijn weekplanning en beslis dan of ik boodschappen bestel of niet.

’s avond ergens mee eten of kopje thee drinken

Ik ga soms bij een vriendin eten. Dit scheelt mij koken. Geeft gezelschap. Als is het alleen maar mee eten en ga ik erna weer direct naar huis. Soms komen vriendinnen ook bij mij mee eten of koken. Durf dit gewoon te vragen en of nodig mensen uit.

Bellen

Als ik me erg alleen voel en ik kan nergens heen of ben te slecht dan bel ik tegenwoordig mijn familie of vrienden. Ik deel nu meer en beter dat het best heel lastig en pittig is als single. Delen hoe je je voelt helpt. Delen wat je lastig vind helpt. De juiste vrienden zullen er toch meer voor je zijn. 1 van mijn vriendinnen die dichtbij woont vraagt nu iedere week wel welke dag ik wil mee eten omdat ze weet dat ik hier ontzettend mee geholpen en blij mee ben.

Wandelen

Ik heb een hond welke enerzijds direct een belasting is, helemaal op slechte dagen maar ook zorgt voor gezelschap. Als ik me rot voel ga ik lekker met hem door de stad wandelen. Ik heb dan vaak op een of andere manier aanspraak. Mensen die zeggen ‘wat een leuke hond’ ‘wat voor hond is dat’ en voor je het weet heb je weer een leuk praatje. Ook als ik naar het bos ga om te wandelen en je kiest wat handige tijdstippen uit kom je wel of niet meer mensen tegen.

Weekplanning:

Mijn grove weekplanning ziet er als volgt uit. Belangrijkste punt voor mij is dat als ik het een doe het ander niet kan. Dus 1 ding per dag kiezen en het daarbij laten. Dus ik moet beter plannen en zo beter balans houden. EN EN werkt niet dus dat moet ik voorkomen en vooral blijven luisteren naar mijn lichaam.

Maandag als ik een rustig weekend heb gehad ga ik deze dag werken. Als ik een te zwaar weekend had dan is dit rustdag.
Dinsdag doe ik vaak wat voor mezelf omdat ik maandag gewerkt heb. 
Woensdag werk ik voor mijn eigen bedrijf.
Donderdag poetsen en uitrusten voor de vrijdag en zaterdag.
Vrijdag plan ik sociale activiteiten.
Zaterdag plan ik sociale activiteiten.
Zondag plan ik eigenlijk nooit iets in omdat ik vaak vrijdag en zaterdag wel iets onderneem. Zondag is daarom rustdag.

Kijk wat voor jou werkt. Denk is slim na wat je anders of handiger kan inrichten. Waar ligt je behoefte en kijk hoe je dat mogelijk kan maken. Wat lukt nog wel? Wat gaat niet? Wat heb je nodig? Wat zou je willen?