In deze blog deel ik mijn ervaring met deonlineyogaschool.nl van Astrid van Rens. Mijn interview met haar vind je via deze link. Deze review is niet bedoeld als reclame en is niet gesponsord. Ik vind het gewoon zo’n goed initiatief en echt een uitkomst voor de Online Buddies doelgroep en daarom deel ik mijn ervaring hier als tip. De online yogaschool is namelijk speciaal gemaakt voor mensen met chronische pijn, beperkingen of ziekte. Als jij andere lessen te pittig vindt, dan is deze school misschien wel een uitkomst! Ik vertel je wat over hoe het werkt en wat mijn persoonlijke ervaring was.

Wat is de online yogaschool?

De school bestaat uit een online community met daarop o.a. yoga lessen, mindfulness, meditatie en artikelen. Er is ook een gebruikersforum, waar je ervaringen kunt uitwisselen en vragen kunt stellen. Daarnaast zijn er LIVE lessen te volgen, vanuit je eigen huis, zodat je samen met anderen tegelijk les volgt en na de les in de chat nog na kunt kletsen en vragen kunt stellen.

Ik heb voor jullie al een kijkje genomen en alles uitgetest!

De community

Je kunt je gratis aanmelden met email adres via de website en daarna direct in de community inloggen. Er is al e.e.a. beschikbaar zoals gratis proeflessen. Ook kan je in het open gedeelte van het forum. Hier worden leuke ervaringen gedeeld en enthousiast gesproken door de deelnemers. Ik stelde een paar vragen en kreeg binnen een dag antwoord van Astrid. Het besloten gedeelte is privé voor abonnees zodat mensen persoonlijkere dingen kunnen delen.

Als abonnee kun je LIVE lessen volgen en in een database van eerdere lessen terugkijken. Maar je kunt ook losse LIVE lessen kopen en meedoen of binnen 48 uur terugkijken.

De lessen

Astrid heeft een fijne rustige stem, met een beetje een Brabants accent. Maar ze klinkt niet overdreven zweverig of traag, maar juist nuchter. Ze straalt rust uit, maar ook enthousiasme en regelmatig zie je een twinkeling voorbijkomen met humor. Ik vind het zelf zeker voor yoga belangrijk dat de persoon die les geeft ook bij me past.

Voor de LIVE lessen krijg je een persoonlijke link in je email om de ‘webinar’ te kunnen volgen. Er zijn twee soorten lessen, stoel en couch yoga. De couch yoga kan je op de bank of bijvoorbeeld op je bed doen. Deze les is heel erg gericht op ontspanning. Zelfs op een slechte of na een lange dag kan ik deze les doen. De stoel yoga is wat pittiger en actiever. Hier activeer ik wat meer mijn spieren en zoek ik iets meer de ruimte en rek op. Dat voelt meer als sporten. In beide lessen krijg je veel alternatieve houdingen aangeboden en tips om de les aan jezelf aan te passen.

Database voor abonnees

Omdat er per maand een thema door de lessen loopt zijn deze per thema met introductie overzichtelijk terug te vinden. Deze thema’s zijn ook nog eens nuttig voor je dagelijkse leven! Er zijn ook meerdere Q&A’s terug te zien, waar vragen van andere deelnemers worden beantwoord: Hoe kan ik comfortabel zitten? Wat zijn oplossingen voor als een oefening echt niet lukt? Hoe ga ik om met inspanningsintolerantie? Wat zijn er voor alternatieven voor props?

Mindfulness cursus

Toevallig liep er een 21-daagse gratis mindfulness cursus. Het leukste aan deze cursus vond ik dat ik nog niet alle oefeningen kende en er meer was dan alleen mediteren. Er zaten ook leuke en hele praktische dingen tussen. Zoals het kopen van een lekkere douchegel om van de geur en sensatie op je huid te genieten en echt in het moment te zijn. De deelnemers wisselden ook actief ervaringen uit over de opdrachten.

Mijn ervaring

De community en website zijn volop in ontwikkeling. Zo staat er een app op de planning voor nog meer gebruiksgemak. Maar ook nu werkt het al heel makkelijk, snel en gebruiksvriendelijk. De school en website heeft een professionele uitstraling. Wat ik nog belangrijker vind is dat er een hele fijne sfeer is. Ik ben zelf altijd een fanatieke sporter geweest. En dus vond ik het heel lastig om zelfs bij de ‘Gentle yoga’ op de lokale yogaschool niet mee te kunnen komen. Al probeerde ik er wel steeds het maximale uit te halen, binnen wat ik dacht dat dan mijn grenzen waren. Maar dat ik de aangepaste oefeningen toch elke keer nog lichter moest maken en eerder stoppen werkte enorm demotiverend. En dan nog kreeg ik vaak klachten achteraf. Ik dacht dat deze online yoga voor mijzelf dus ook te zwaar zou zijn.

Aangepast op jou

Astrid maakt van het aanpassen niet een uitzondering maar juist de kern van elke oefening. Wat voor jou werkt staat centraal en ze helpt je herinneren om altijd comfortabel te zijn en te voelen wat je lichaam nodig heeft in een oefening. Het is de eerste plek waarbij het voor mij voelt dat minder ook echt OK en zelfs goed is, en dat een oefening nog steeds nuttig is dan. Waar ik mijn prestatiedrang los kan laten. Al voelde het niet altijd als ‘sporten’, het gaf wel een fijn en ontspannen gevoel in mijn lichaam. En ik geloof dat je er wel soepeler van word en je lichaam opbouwt. Vergelijkbaar met mijn manier van microtraining. Ook was ik verbaasd over hoeveel mogelijkheden en aanpassingen er zijn op de bekende yoga houdingen. Op de community kan je in een database zoeken naar alternatieven voor veelgebruikte houdingen en deze is ook voor niet-abonnees toegankelijk! En door in de lessen gevoel te krijgen voor waar ik behoefte aan heb, kan ik dit ook steeds beter in mijn dagelijkse leven toepassen.

Ik zou zeggen neem gauw een kijkje, probeer de gratis proeflessen uit. Juist ook als jij denkt dat yoga misschien te hoog gegrepen voor je is. Deze yoga is echt toegankelijk!