Of je nu ziek bent, beperkingen hebt of helemaal gezond, deze oefening is voor iedereen leuk om te doen. Met deze oefening heb je in één oogopslag de minpunten maar ook de pluspunten van je leven in kaart. Misschien raak je na deze oefening wel versteld van het aantal pluspunten in je leven. Maar je zult ook zien dat je nog invloed kunt uitoefenen op een aantal minpunten.

Waarom deze oefening?

Als je tegenslag te verwerken hebt dan kan het voelen alsof alles in je leven van je wordt afgenomen. Niets gaat meer goed. Het gevoel van negativiteit overheerst en je kan het gevoel hebben dat je nergens meer invloed op kunt uitoefenen. Je weet niet hoe je je leven moet inrichten. Ergens weet je ook gewoon niet waar te beginnen. Je wil overzicht en weer grip krijgen op je leven. Dan is dit een mooie oefening om als eerste stap mee te beginnen!

Weer overzicht krijgen

In de periode dat ik voor mijn gevoel “alles” kwijt was had ik heel veel behoefte aan overzicht en dat op een zo’n eenvoudig mogelijke manier. Ik wilde mijn leven op één A4tje en in één oogopslag zien. Ik wilde zien wat gaat er niet goed (minpunten) en wat gaat er wel goed (pluspunten). Waar kan ik zelf invloed op uitoefenen en waar kan ik dat absoluut niet. Het moest vooral praktisch zijn, duidelijk en niet te moeilijk. Ik hou er van om alles zo eenvoudig mogelijk te maken. Mijn motto is dan ook: Just keep it simple! Dus ging ik aan de slag.

Hoe werkt de oefening?

Neem een vel papier. Pak een stift en deel het papier in 4 vakken. Elk vak staat voor 1 van de volgende onderwerpen. Schrijf dit als titel in het vak.

  1. Gezondheid
  2. Relaties (= gezin, partner, familie, vriendschappen)
  3. Tijd voor jezelf
  4. Werk & Financiën

Minpunten en pluspunten

Schrijf per onderwerp de belangrijkste 2 minpunten en pluspunten op. Begin met de minpunten want die moeten als eerste uit je systeem. Schrijf daarna de pluspunten op. Doe dit voor alle 4 de onderwerpen. Mijn advies; denk niet te moeilijk, houd het simpel en kort. Maak er geen heel verhaal van, anders raak je nog het overzicht kwijt.

De volgende stap

In alle 4 de vakken heb je nu de minpunten en pluspunten opgeschreven. Kijk als volgende stap naar het vel papier als totaaloverzicht. Sta je versteld van het aantal pluspunten wat je hebt opgeschreven? Lees alle pluspunten eens achter elkaar door. Waarschijnlijk voel je nu meer energie en positiviteit dan toen je met deze oefening begon? Soms zijn we zo hard bezig om te focussen op alles wat er niet goed gaat, dat het belangrijk is om onszelf er ook aan te herinneren wat er wel goed gaat. Dat geeft kracht om verder te gaan en de dingen aan te pakken waar je niet tevreden over bent.

Wat kun je zelf doen?

Na het doornemen van alle pluspunten ga je weer terug naar het begin. Je bekijkt per onderwerp wat je in het vak hebt opgeschreven. Begin met de minpunten want die staan bovenaan. Als je heel eerlijk en realistisch bent; kun je zelf nog iets doen om van dat minpunt een pluspunt te maken? Hebben de pluspunten die je hebt opgeschreven de minpunten misschien al gedekt? Als je zelf nog iets met jouw minpunt kan, schrijf dat op als actie in het vak.

Voorbeeld

Als ik kijk naar mijn eigen situatie voor het onderwerp gezondheid.

Mijn 2 minpunten zijn:

  • Ik ervaar beperkingen op visueel gebied
  • Ik heb niet alle energie van de wereld om alles te doen wat ik wil

Mijn 2 pluspunten zijn:

  • Ik leef gezond (voeding & beweging)
  • Ik balans en ken mijn fysieke grenzen

Actie:
De dingen in het leven blijven doen die mij energie geven

Analyse:
Kan ik iets aan mijn minpunten doen?
Aan mijn visuele beperkingen kan ik helaas niets doen. Op medisch gebied heb ik alles doorlopen en onderzocht. Dit punt kan ik laten rusten.

Mijn volgende minpunt; niet alle energie van de wereld hebben. Als ik kijk naar mijn pluspunten, dan leef ik gezond, ik ken mijn fysieke grenzen en balans wanneer nodig. Kortom ik ben zelf al goed bezig om mijn energie niveau te behouden en te verbeteren. Ik oefen daar zelf al voldoende invloed op uit.

Dan stel ik mezelf nog een laatste vraag!
Kan ik nog meer doen om dit minpunt voor mezelf te verbeteren? Of heb ik alles al gedaan wat mogelijk is? Als ik verder nadenk, dan is naast gezond leven, het voor mij ook heel belangrijk dat ik de dingen blijf doen die mij energie geven. Ik probeer zo min mogelijk dingen te doen die mij onnodig energie kosten. Dit zet ik voor mezelf als actiepunt er bij om daar nog meer bewust van te blijven.

Op deze manier ga je alle 4 de onderwerpen af en word je op een eenvoudige manier bewust op welke punten jij jouw situatie en leven kunt verbeteren.

Wat ik wil meegeven

Toen ik deze oefening ging doen dacht ik dat ik behoorlijk in de min zou staan. Tot mijn verbazing had ik nog veel pluspunten opgeschreven maar legde ik de focus constant op de dingen die niet goed gingen. Door dit overzicht ben ik toch anders naar mijn leven gaan kijken en verlegde ik de focus van negatief naar positief. Het was voor mij ook een goede oefening om goed te gaan nadenken over de minpunten in mijn leven. Waar ben ik niet tevreden over en wat kan ik daar zelf nog aan doen? Het gaf mij ook de energie om de minpunten waar ik invloed op had aan te pakken en waar ik geen invloed op had mezelf daarin te berusten.

Kijk je na deze blog anders naar jouw leven? Zijn er punten waar jezelf invloed op hebt?  Laat vooral een reactie achter! Dat vinden wij alleen maar leuk!

Geschreven door Anita Kemp