Er zijn van die dagen, dat je frustratie, woede, verdriet of angst een hoogtepunt bereikt waardoor jij een dieptepunt in wordt gedrukt. Dit zijn mijn tips om zo’n periode wat dragelijker te maken. 
(Heb jij echt lange periodes zo’n naar gevoel dan werkt professionele hulp van een goede psycholoog natuurlijk het beste)

Ook dit gaat over

Wat je omstandigheden ook zijn, een emotionele piek kan je in principe maar een beperkte tijd volhouden. Bedenk maar, vroeg of laat ben je altijd even uitgehuild. Dit betekend dat dit vervelende gevoel wat je hebt vanzelf weer een keer gaat afzwakken. De gedachte dat je weet dat de ellende eindig is, maakt dat je al iets meer afstand hebt van je gevoel. Het liefst stap je meteen de achtbaan uit, maar je moet het even uitzitten tot het einde van de rit voor je weer vaste grond onder je voeten krijgt. Maar ook dit gaat weer over!

Neem je gedachten niet te serieus

Meestal als je je weer beter voelt en op je zwarte gedachten terug kijkt denk je: ‘nou nou, dat was wel erg pessimistisch’. Kijk dus kritisch naar je gedachten en doemscenario’s en vraag je af of het wel echt zo zeker is of echt waar is wat je denkt. Door op deze manier te relativeren krijg je ook weer iets meer afstand en kan het wat minder heftig aanvoelen. Je vind je weg wel weer, ookal weet je nu nog niet precies hoe!

Zorg voor een uitlaatklep

Soms helpt het om even heel melodramatisch op te gaan in de meest zielige liedjes. Een lekker potje huilen. Of om je agressie op je kussens los te laten. Anderen helpt het om te gaan sporten of bewegen of het huis te poetsen. Heel hard meezingen of dansen op actieve muziek kan ook, desnoods met een koptelefoon. Of ventileer door tegen iemand te praten of je gedachten op te schrijven. Kan jij je emoties uiten of kanaliseren? Dat lucht enorm op!

Zoek afleiding

Ga er op uit als het kan! Een frisse neus, zonnetje of lekker uitwaaien. Gezelligheid, spelletjes. Of binge watch een serie, ga op in je hobby, lees of luister een boek, mediteer of maak een puzzel. Het liefst doe je iets waar je plezier in hebt en je voor moet focussen zodat je in een ‘flow’ raakt. Op het moment dat je in zo’n flow zit, verdwijnt even alles behalve dat waar je mee bezig bent. Dan stopt de gedachten trein en krijgt je hoofd even rust. Lukt het niet om in een flow te komen? Dat geeft niet. Al ben je maar gedeeltelijk afgeleid van je eigen stemmetjes, alle beetjes helpen.

Natuurlijk is er niks mis met een dekentje en een bak lekkers om je mee vol te proppen. Maar trek je het even niet meer met jezelf? Probeer deze tips en laat me weten of het geholpen heeft!

In mijn vervolg blog Help ik heb paniek!, geef ik nog extra tips voor als je vooral last hebt van angst en paniek.

Geschreven door Online Buddie: Anne