Zag je het nou niet aankomen? Misschien heb je het jezelf wel eens gevraagd, of hebben anderen dat tegen je gezegd. Als jij je leven hebt ingericht zodat het bij je ziekte past, dan zou je toch niet zomaar meer een terugval moeten krijgen..

Jij kan alles als je het maar goed doet

Inspirational quotes, overal zie je ze. Ze vertellen je dat alles mogelijk is, dat je alles kunt bereiken; als je maar wilt en hard genoeg je best doet. Ze kunnen je ook het gevoel geven dat als het niet goed gaat het aan jou ligt. Misschien is het wel stress of werk je er juist niet hard genoeg aan. Heb je de waarschuwingssignalen gemist. Je kan een enorm schuldgevoel krijgen alsof je bewust iets verkeerd hebt gedaan.

Ondanks dat ik mijn ziekte heb geaccepteerd en mijn leven erop inricht blijven er over de jaren heen klachten bijkomen en blijf ik na verbeteringen ook regelmatig terugvallen krijgen. Ik let op mijn grenzen, uit mijn emoties. Doe de dingen die ik echt leuk vind. Daag mezelf uit, pak mijn rust. Voorkom als het kan stress. Verzamel fijne mensen om me heen. Praat. Wat doe ik nou nog verkeerd? Zou het veel beter met me gaan als ik niet telkens de fout in ging?

Er zijn geen vaste regels

Met je gezondheid is het helaas niet zo dat je een handleiding krijgt waarin precies staat wat de gevolgen zijn als je dit of dat doet. Je krijgt geen alert: batterij op 4% nog 4 min. Er zijn geen garanties. Zelfs je laptop of telefoon kan niet nauwkeurig voorspellen wanneer het scherm uitvalt. Voor je het weet sta je buiten in de kou en valt je batterij uit met nog 39%. Of je zit heerlijk te genieten in de zon en je mobiel is oververhit geraakt en schakelt uit. Het enige wat je kan doen is proberen de signalen die je krijgt op te vangen. Maar dan blijft altijd: Je kan je prima voelen en diezelfde dag uit het niets een attack krijgen. De perfecte baan op maat hebben en toch nog overbelast raken. Een fijn leven hebben en je ineens verdrietig of gefrustreerd of boos en ellendig voelen.

De wereld is niet maakbaar en er zijn geen garanties. Ziek zijn is niet je eigen schuld. Ziek zijn gaat met ups en downs en voor beterschap kan je geen deal sluiten. Onvoorziene gebeurtenissen zijn precies dat, onvoorzien.

Hoe kijk jij tegen je ziekte aan? Ben je streng voor jezelf? Neem je jezelf dingen kwalijk?
Of zeg jij tegen jezelf wat je tegen een dierbare zou zeggen die zoiets overkomt? En ben je lief voor jezelf wanneer je het juist zo goed kunt gebruiken?

Geschreven door Online Buddie: Anne