Toen ik zelf halfwezenpensioen kreeg heb ik heel lang moeten zoeken naar het antwoord op deze vraag. Zit jij in eenzelfde soort situatie? Dan vertel ik je hier wat mijn ervaringen zijn en wat je kunt verwachten.
Check zelf altijd dubbel wat er voor jouw situatie geldt of er regels veranderd zijn sinds het schrijven van deze blog!
Wezenpensioen en WAjong
Ik kreeg halfwezenpensioen en een Wajonguitkering. Het wezenpensioen werd toen niet gekort op mijn WAjong. De reden was dat deze inkomsten niet uit mijn eigen werk of arbeid voortkwamen.
Inkomen dat niet uit arbeid komt met een uitkering van het UWV
Mijn ervaring bevestigd de vuistregel dat je met een uitkering van het UWV alleen gekort wordt op basis van inkomen uit je eigen werk en arbeid. Een nabestaandenuitkering of wezenpensioen is wel inkomen waar je belasting over betaald, maar dit is geen inkomen uit arbeid en wordt in principe niet gekort op je uitkering. Let op, het telt wel mee voor de toeslag!
- Voor een WW uitkering staat expliciet vermeld dat nabestaandenuitkering niet mee telt.
- Voor de WIA (WGA en IVA) en Wajong staat het niet expliciet online vermeld.
Bijstand
Heb jij een uitkering waarbij het gaat om al jouw inkomsten en niet alleen om inkomen uit arbeid, zoals de bijstand? Via deze pagina van de Rijksoverheid kun je via een link de participatie wet bekijken, hierin staat welke ‘middelen’ meetellen voor je inkomen. In principe is nabestaandenuitkering hierin vrijgesteld. Maar omdat gemeentelijk beleid nog wel eens onderling wil verschillen ga je er voor de zekerheid beter niet automatisch van uit dat het goed gaat.
Toeslagen
Omdat het nabestaanden en wezenpensioen invloed heeft op de hoogte van jouw totale inkomen (inkomsten uit arbeid + uitkeringen + andere inkomsten), heeft het mogelijk wel effect op je toeslagen van bijvoorbeeld het UWV en de belastingdienst.
- Op deze pagina staat dat het nabestaandenpensioen meetelt voor de toeslag van het UWV.
- Bekijk op deze pagina van de belastingdienst hoe je toetsingsinkomen word bepaald en bereken het met de rekenhulp. Dit vul je vervolgens in bij de rekenhulp proefberekening toeslagen.
Geschreven door Online Buddie: Anne
HOi,
Ik heb je blog gelezen, en de link die erbij stond bekeken. Maar weet je zeker dat het zo is?
bijstand en nabestaandepensioen?.. Ik lees idd bij de participatiewet dat nabestaandenuitkering is vrijgesteld.
Maar lees over het algemeen op internet veel reacties van mensen waarbij het gewoon gekort wordt op hun uitkering.
Wat ik zelfs las is dat er dan gezegd wordt nabestaandepensioen is pensioen uit vroegere arbeid van jou of je overleden partner ( en is dus inkomsten uit werk) waardoor het dus gekort wordt.
Ik krijg zelf ook elke maand nabestaandepensioen en deze wordt dus ook gekort op mijn gedeeltelijke bijstand. Dus hoor eigenlijk graag van je of dit wel kloppend is die site van rijksoverheid en de participatiewet en waarom er een hoop gemeentes dan toch anders overdenken als dit in de wet staat?
Hi Jill,
Dank je voor je reactie. Voor de blog ben ik uitgegaan van wat er in de wet staat. De wet zou leidend moeten zijn! Ik heb zelf geen persoonlijke ervaring met de bijstand, maar alleen met de Wajong destijds.
Ik zou de wet en het tegenstrijdige beleid voorleggen aan je gemeente of een jurist of misschien de ombudsman. Waarom de praktijk anders is dan wat er in de wet staat weet ik niet, maar ik hoor het graag als je een update hebt! We willen natuurlijk wel dat de blogs kloppen.
Groeten,
Anne
Hoi
Ik heb ook bijstand …maar ik word wel gekort op mijn nabestaandepensioen nu heb ik een mail gestuurt naar het juridisch loket wacht nog op antwoord terug
Ik hoor heel graag hoe ze reageren en het afloopt!
Wellicht een wat late reactie, maar ik heb me ook verdiept in dit onderwerp.
Het gaat feitelijk om een aantal begrippen die goed onderscheiden moeten worden.
Nabestaandenpensioen is de verzamelnaam voor partnerpensioen plus wezenpensioen en is opgebouwd via het pensioenfonds van een werkgever.
Nabestaandenuitkering (ANW) is een (sociale) uitkering aan de partner en haar kinderen via SVB, onder bepaalde voorwaarden bij een tekort aan inkomsten.
Het eerste wordt gekort op een uitkering, het tweede niet.
WW, WGA en IVA zijn inkomensverzekeringen. Je betaalde hiervoor premie, dat werd ingehouden op je salaris. Met een bijstandsuitkering wordt je inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. Wanneer er een andere inkomstenbron is zoals bv een nabestaanden pensioen word je ook aangevuld tot het sociaal minimum. Dus hoe meer inkomsten hoe minder sociale uitkering. En voor zo ver mijn kennis strekt geldt dit niet voor uitkeringen zoals WW, WGA of IVA.
Ik zie dat mijn aanvulling niet mee kwam: Een WW, WGA en IVA wordt wel gekort met inkomsten uit arbeid
Gemeente Groningen kortte zelfs het wezenpensioen van mijn zoont van 12 op mijn uitkering en telt het nu mee als inkomen voor het aflossen van een lening voor zelfstandigen…
Jeetje wat vervelend. Echt bizar.
in geval van schulden hulpverlening gelden er andere regels, dan is er wel een beslag vrije voet, voor de rest ben je zwaar de klos en mogen ze heel veel , zelfs ten kosten van kinderen.