Dat voeding invloed heeft op je gezondheid daar twijfelt denk ik niemand meer aan. Maar wat nou precies de gezondste voeding is en voor wie? Dat is iets waar de meningen nogal over verschillen. Grote kans dat je niet meer weet hoe of wat, als jij je gezondheid door je voeding wil verbeteren. Met deze tips en overwegingen wil ik je een handje helpen!
Mijn gemodder met voeding
Zelf heb ik behoorlijk wat maag en darmklachten en intoleranties en allergische reacties op voeding. Vol goede moed heb ik vroeger geprobeerd om gezond te eten om mijn spierklachten te verminderen en energie te verhogen. Om er daarna achter te komen dat het voor mij juist averechts werkte. Zo was zout arm eten met mijn lage bloeddruk geen succes. Van alleen maar volkoren producten bleef ik diarree krijgen. En ook de goede adviezen om toch maar melk te drinken en veel yoghurt te eten (meer eiwitten voor mijn spieren) bleek achteraf niet handig omdat ik een koemelkallergie heb. Alles wat ik geleerd heb van mijn vallen en opstaan deel ik hier met je.
Wie moet ik geloven?
Er gaan zoveel tegenstrijdige adviezen rond. De een vind het ene advies kwakzalverij, de ander vind dat de voedingsmiddelen lobby te veel invloed heeft op de richtlijnen. Mijn advies is om altijd je gezond verstand te gebruiken.
De verdiener
Als iemand geld verdient door jou bepaalde dingen te laten eten, slikken of bestellen, dan moet je kritisch zijn. De frisdrank producent die zegt dat suiker (en dus frisdrank) helemaal niet zo ongezond zijn. De alcohol producent die zegt dat 2 glazen wijn per dag positieve gezondheidseffecten hebben. De zuivel-, vlees- of andere lobby die zo veel mogelijk product aan de man wil brengen. De pillenproducent die zegt “beter afvallen met mijn pillen, dan niet afvallen”. De behandelaar die middeltjes duur verkoopt als de enige oplossing voor jouw probleem. Zo gauw het om geld gaat, staat jouw gezondheid mogelijk niet meer op 1.
De anecdote
Je leest misschien wel eens zo’n verhaal: “mijn gezondheid was een en al ellende.. maar toen at/dronk ik elke dag.. en nu ben ik helemaal beter”. Dat een gezondheidsverbetering voor 1 persoon precies kwam op het moment dat diegene een bepaalde dieet verandering doorvoerde, betekent niet dat dan bewezen is dat het dieet de verbetering veroorzaakt heeft. Mogelijk is het toeval of is er iets anders gebeurd wat de verbetering kan verklaren. Daarnaast kan je er niet vanuit gaan dat iets wat voor iemand anders werkt, ook hetzelfde voor jou werkt.
Zo las ik eens over iemand die alleen fruit at en niks anders. Deze persoon voelde zich beter dan ooit. Ik zag ook iemand op tv die 3x per dag patat at en niks anders. Diegene had minder gezondheidsklachten dan ik. Toch denk ik dat beide opties voor mij niet bepaald een goed idee zijn…
Wat kan ik dan wel doen?
Toch is er een hoop wat je kunt doen aan je voeding en dieet om een positief resultaat te krijgen. Hier geef ik je tips waar je hopelijk al een stuk mee vooruit kunt.
Begin alleen aan een extreem dieet onder begeleiding
Hoe extremer het dieet (het volledig weglaten van bepaalde voeding) hoe groter de kans dat je juist (nieuwe) tekorten oploopt. Zo krijgt je met een veganistisch dieet bijvoorbeeld geen vitamine B12 binnen. Het weglaten van dierlijke producten, granen, koolhydraten, eiwitten of bepaalde vetten kan risico’s hebben. Het beste is dus om dit met een deskundige te bespreken. Wil je toch zelf aan de slag? Houd dan bij in de eetmeter wat je binnen krijgt om zo tekorten op tijd te kunnen zien.
Andersom geld ook dat supplementen met hele hoge doseringen (ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) zeker op lange termijn giftig kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is vitamine B6. Als jij een tekort hebt aan iets kan het nodig zijn om supplementen te gebruiken. Maar als jij niet zeker weet of en hoe groot jouw tekort is, dan is het beter om voorzichtig te zijn met hoog gedoseerde supplementen.
Begin vooral aan een dieet voor jouw indicatie
Er zijn steeds meer ontwikkelingen in het onderzoek naar leefstijlprogrammas voor specifieke ziekten, zoals bijvoorbeeld diabetes, reuma, ms en prikkelbare darm syndroom. Hierin word ook wetenschappelijk onderzocht of het dieet werkt en hoe goed. Een voorbeeld is Voeding Leeft. Nou kan het dieet voor MS mij heel erg aanspreken, maar ik heb geen MS. Misschien is het dieet wat bij MS supergoed werkt, wel juist af te raden bij mijn eigen ziekte. Als je een dieet probeert, doe dat dan vooral met een dieet dat aansluit bij jouw indicatie.
Vermijd producten waar je niet tegen kunt
Krijg jij uitslag elke keer als jij tomaten hebt gegeten? Elke keer een opgeblazen buik of diarree na zuivel? Maagpijn na alcohol? Als jij bij houdt wat je hebt gegeten en gedronken voordat je klachten kreeg en wat de klachten waren (in een dagboek) kun je misschien een patroon herkennen. Als je deze producten vermijdt dan voel je je waarschijnlijk sowieso al beter. Weet jij niet goed waar je overgevoelig voor bent of kom je er niet uit? Dan kan een eliminatie dieet (onder begeleiding) helpen.
Eet onbewerkt en gevarieerd
Het is redelijk veilig om te zeggen dat onbewerkt eten gezonder is dan bewerkt eten. Hoe minder toevoegingen, hoe kleiner de kans dat jij overgevoelig reageert. Minder geraffineerd, betekend meer voedingswaarde. Hoe gevarieerder, hoe groter de kans dat jij alles binnen krijgt wat je nodig hebt en hoe kleiner de kans dat je een overschot aan gifstoffen binnen krijgt. Vermijd pure suiker en zetmeel producten zonder verdere voedingstoffen of extreem vette producten zonder verdere voedingswaarde. Eet veel groenten en genoeg fruit.
Maak het niet te moeilijk
Bedenk dat een pot groente of groente uit de diepvries altijd beter is dan geen groenten. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Elke maaltijd die lukt is er 1 en helpt. Dwing jezelf niet om dingen te eten die je vies vind. Vind jij vette vis echt niet te eten, dan is een capsule visolie een goed alternatief. Hoe langer je het vol houd, hoe beter het is. Een korte periode super streng zijn heeft weinig zin als je daarna vervalt in je oude patroon.
Doe inspiratie op!
Er zijn zoveel lekkere recepten online te vinden. Door al die gezonde recepten af te wisselen gaat het al snel goed. Een dag veganistisch eten geeft je geen B12 tekort. Een keer een diner zonder koolhydraten is voor de meeste mensen geen probleem. Als jij al die super gezonde maaltijden afwisselt dan maakt het niet eens zoveel uit volgens welk dieet dat nou precies is. En soms kan je ze met een kleine aanpassing alsnog geschikt maken voor jezelf.
Bewaar je recepten
Zeker de recepten die gezond EN lekker EN makkelijk zijn moet je gewoon bewaren. Sla ze digitaal op, print ze uit of schrijf ze ergens op. Als jij inspiratieloos bent dan kan je je eigen database er bijpakken. Ook kun je makkelijk tevoren boodschappen inkopen en zorgen dat je precies in huis hebt wat je nodig hebt. Dit scheelt jou allemaal weer energie.
Makkelijke tips en snelle winst voor (bijna) iedereen
- Vervang suikerrijke dranken door iets anders
- Weinig tot geen alcohol, roken, drugs en andere overduidelijk ongezonde dingen
- Eet af en toe vette vis
- Verwerk groenten in je lunch zodat je meer binnenkrijgt
- Eet fruit met je ontbijt of de lunch als je het anders vergeet
- Probeer gezondere snacks en tussendoortjes te vinden die jij ook echt lekker vindt
- Eet dingen die jou genoeg en langdurig vullen zodat je minder honger hebt en niet te veel blijft eten of snaaien
- Maak meer porties eten klaar zodat je met de restjes kunt lunchen (salades), je iets uit de vriezer kunt pakken als je niet wilt koken (soepen) en dus met minder moeite vaker gezond kunt eten.
Geschreven door Online Buddie: Anne
Mooi artikel!! Goed om dit zo op een rijtje te zien. Bedankt voor de tips! Het is inderdaad voor iedere persoon anders. Wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Ik heb bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, chronische ontsteking in mijn oog….kortom: ik ben uniek?
Goed bedoelde adviezen krijg je altijd wel. Geef ik trouwens zelf ook, aan mijn kinderen?
Ik denk dat bewustwording belangrijk is.