Meestal als we ons niet goed voelen willen we ons zo snel mogelijk weer beter voelen. In deze blog geef ik inspiratie zodat je kunt onderzoeken wat jij nou echt nodig hebt! Er zijn meerdere manieren om dit aan te vliegen.

Valkuil: Wat wil ik?

Vaak kijken we vooral naar wat we het liefst willen. En meer dan eens is dat niet precies wat we op dat moment nodig hebben. Zo kan het zijn dat je zo snel mogelijk weer aan het werkt wilt of iets anders opbouwen. Wat je nodig hebt is misschien eerst herstel… Kijk dus kritisch naar de dingen die je voor jezelf denkt nodig te hebben. Is dit iets wat je vooral graag wilt?

Een mindmap

Schrijf vooral eerst een duidelijke vraag op: Wat heb ik nodig om… weer aan het werk te gaan, voldoening uit mijn leven te halen, mijn gezondheid te verbeteren, meer (fijne) sociale contacten te hebben. Vervolgens schrijf je alles op wat jij denkt nodig te hebben. Twijfel je over de vraag die je moet opschrijven? Lees dan het stuk “dive deep” dat hierna komt.

Om zo concreet mogelijk te maken wat je nodig hebt is het belangrijk dat je doorvraagt. Je wilt namelijk uitkomen op acties die je ook echt kunt gaan uitvoeren. Om niet alles tegelijk te doen, waardoor alles maar half lukt, is het belangrijk prioriteiten te stellen. Een makkelijke toets voor de actie die je wilt gaan doen zijn deze regels:

 • Ik heb er invloed op.
 • Het geeft resultaat.
 • Het is realistisch.

Dive deep

Soms is het moeilijk om erachter te komen waar je vervelende gevoel vandaan komt. Of is er een situatie waar je niet direct iets aan kunt veranderen, maar je toch mee moet dealen. Dan kan het helpen om wat dieper te reflecteren bij jezelf. Als je dit moeilijk vind kan een coach je er bij helpen.

Emoties

Een startpunt zijn bijvoorbeeld je emoties. Wat zit daarachter? Ik geef je wat voorbeelden:

 • Ik voel me verdrietig > Ik voel me eenzaam > Ik heb behoefte aan contact met mensen die mij begrijpen > Ik ga …
 • Ik voel me boos > Ik kan niet doen wat ik wil > Ik ga op zoek naar dingen die ik nog wel kan en leuk vind > Ik ga …
 • Ik voel me gefrustreerd > Ik heb een uitlaatklep nodig > Ik ga…
 • Ik voel me …

Situaties

Een ander startpunt is een situatie:

 • Het is me te veel op werk > Ik vraag of ik ontlast kan worden
 • Iemand om mij heen heeft het moeilijk > Ik heb er geen invloed op > Ik ga oefeningen doen om het los te laten
 • Ik heb een dierbare verloren > Ik ben in de rouw > Ik kijk of ik mijn verdriet met iemand kan delen
 • Ik ben mijn baan kwijt > Ik voel me niet meer nuttig > Ik ga op zoek naar iets anders waardoor ik mij nuttig voel

Dit zijn natuurlijk versimpelde voorbeelden. Maar als je de kern van de pijn bij jezelf aanraakt door goed uit te pluizen wat er speelt, kan je dit vervolgens omzetten in acties. Ik geloof dat het het beste werkt om deze zoveel mogelijk vanuit een actieve mindset te formuleren in plaats van vanuit een “niet…” invalshoek. Dus niet: “Minder stilzitten/over mijn grens gaan/snoepen” Maar: “Ik ga meer bewegen/rusten/ontspannen/gezond eten”. Dat is leuker, maakt je gemotiveerder en het maakt dat je je (kleine) successen makkelijker kunt vieren.

Gewoonte maakt automatisme

Maak er eventueel een gewoonte van om jezelf regelmatig af te vragen: Wat heb ik vandaag nodig? Deze week? Deze maand? … Doordat je het dan uit gewoonte vaak doet, word het een automatisme. Je gaat dan uiteindelijk vanzelf zorgen voor wat jij nodig hebt, zonder er zo bewust over te moeten nadenken.

Weet jij wat je nodig hebt? Is dit heel anders dan dat wat je graag wilt? Heb je een actieplan? Ik hoor graag of deze blog je geholpen heeft!

Geschreven door Online Buddie: Anne