Misschien zit je veel thuis omdat je ziek bent, heb je weinig te besteden of mis je sociale contacten. Wat nou als (vrijwilligers)werk geen optie is? Probeer ruilhandel!

Ruilhandel

Met ruilhandel bedoel ik alles wat je met een ander uitwisselt. Dat kunnen (geleende) spullen zijn, maar ook iets heel anders. Zo was ik op zoek naar een gitaarleraar en vond ik een Italiaanse docent die graag Nederlands wil leren en oefenen. Ideaal, kost niks en hartstikke leuk!

Waar ben jij naar op zoek?

Bedenk iets waar jij behoefte hebt. Dit kan dus ook iets zijn wat eigenlijk te duur is of wat moeilijk te bereiken is of waarvan je nog niet precies weet hoe je dat kan doen. Dat is je doel. Voorbeelden zijn:

  • meer boeken lezen
  • spelletjes spelen
  • iets nieuws leren
  • spullen maken
  • gezelligheid
  • erop uitgaan
  • hulp met bepaalde activiteiten

Wat heb jij zelf te bieden?

Je hoeft dit niet altijd vooraf te weten, soms werkt het het beste om een oproepje te doen en direct aan diegene te vragen wat je terug kan doen. Maar het kan ook leuk zijn om zelf iets op te zetten. Denk dan bijvoorbeeld aan een doorgeef leesclubje voor boeken of een praatgroep. Je kan ook hulp vragen bij lokale organisaties om zoiets op te zetten of te vragen of zij geïnteresseerde vrijwilligers kennen. Hou het klein, of pak juist groot uit! Misschien heb jij een specialiteit waar je heel goed in bent, of spullen over van eerdere (hobby) projecten. Ook jij bent waardevol!

Weet elkaar te vinden!

Zorg dat je een oproepje plaatst op plakborden, online Facebook-groepen of zet je netwerk van bekenden in. Maar zorg dat iedereen weet dat jij datgene zoekt wat je zoekt! Zo heb ik alle muzikanten die ik ken gevraagd of zij nog een gitaarleraar voor me wisten, heb ik in Facebook-groepen een oproep gedaan en in app-groepen van Jamsessies rondgevraagd. Nu was de uitwisseling niet eens mijn idee, maar ik vond het zo leuk dat ik meteen op het aanbod ben in gegaan en contact heb gezocht. En eigenlijk zouden we dit voor veel meer dingen kunnen doen!

Heb jij wel eens uitgewisseld met anderen? Hoe is dat gegaan en wat vond je ervan?

Geschreven door Online Buddie: Anne