Je energiebalans is eigenlijk heel goed te vergelijken met je bankrekening. Deze vergelijking gaf mij veel inzicht in hoe ik met mijn lichaam en energie omga. Energie die je niet hebt, kan je ook niet zomaar blijven uitgeven!
In en uitgaven vergelijken
Als je met je geld goed rond wil kunnen komen en niet in de schulden wilt belanden moet je zorgen dat je inkomsten en uitgaven in balans zijn. Elke maand moet je van je inkomen je vaste lasten en de leuke dingen betalen, zonder dat je tekort komt. Als jij een dag gaat shoppen of uitgaat en even goed met de pin-pas zwaait, dan zul je daarna vaak even extra zuinig moeten doen.
Hetzelfde geld voor je energiebalans. Als je de ene dag of week heel veel energie verbruikt door zware inspanning, dan zul je merken dat je de dagen erna een stuk vermoeider bent en weer moet herstellen. Ook kan het zijn dat jij voor grote activiteiten eerst energie moet opsparen, zodat je het goed vol kan houden. Nu kan je op je bankrekening precies zien hoe je saldo erbij staat en ook redelijk goed voorspellen wat er bij komt of nog af gaat. Met je energie is dit veel moeilijker in te schatten. Er zijn wel manieren om dit te doen vanuit de ergotherapie, zoals bijvoorbeeld de ‘activiteitenweger’.
Help ik sta rood!
Tijdelijk rood staan is misschien nog niet zo’n probleem. Wie weet heb je wat reserves uit je spaarrekening, of je weet dat er gauw vakantiegeld aan zit te komen. Dan heb je het gat gauw gedicht. Maar wat als jij structureel geld tekort komt? Dan ga je steeds langer rood staan, de rente en dus kosten hiervan zijn hoog. Als jij je rekeningen dan niet meer kan betalen bouw je schulden op. Het lastige is: als je eenmaal in de schulden zit en je wilt hieruit komen, moet je ook nog eens gaan aflossen naast al je andere vaste lasten en uitgaven!
Ook dit is heel goed te vergelijken met je energiebalans. Als jij lange tijd roofbouw pleegt, omdat je steeds over je grenzen blijft gaan, dan raken al je reserves op. Je bouwt een schuld op waar je lichaam heel veel tijd voor nodig heeft om weer af te lossen en van te herstellen. Als dit iets is wat je herkent is het goed om in actie te komen en te stoppen met volhouden en door buffelen. Hoe eerder jij begint met je balans op orde te maken en je schuld af te lossen, hoe sneller en makkelijker dit gaat.
Hoe herken je een chronisch energietekort?
- Je bent altijd enorm moe of uitgeput. Je moet eigenlijk continu bijslapen maar word nog steeds niet uitgerust wakker.
- Je hebt lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn zoals hoofdpijn, spierklachten, misselijkheid of duizeligheid. Je weerstand is laag en je word vaak ziek.
- Je bent veel emotioneler en prikkelbaarder dan normaal. Je kunt weinig tolereren en raakt snel van je stuk gebracht of overprikkeld of in conflict met anderen.
- Je voelt je vaak gestrest of angstig of onzeker. Je vind het moeilijk om besluiten te nemen of piekert veel.
- Je voelt je neerslachtig of somber. Je moet veel huilen of kan eigenlijk niet goed meer genieten van de leuke dingen.
- Al je energie gaat op aan verplichte dingen en er blijft weinig over voor jezelf, je partner, vrienden, gezin of familie.
Hoe kan je je energie weer in balans brengen?
Eigenlijk iedereen die een ziekte of beperking heeft (maar ook ‘gezonde’ mensen!) loopt tegen zijn energiebalans aan. Gelukkig zijn er wel tips waar je mee aan de slag kunt! Naast begeleiding van een ergotherapeut of coach kun je ook zelf al aan de slag met tips uit onze blogs. Zo is het een goed idee om te starten met herkennen wat je energie kost en geeft. Als dat goed lukt kun je een overzicht maken en dan bewust kiezen waar je je energie aan wilt uitgeven. Ook is er een blog vol voorbeelden om energielekkages aan te pakken.
Geschreven door Online Buddie: Anne
Geïnspireerd op een eerdere blog van Linda