Graded Exercise of Opbouw van Activiteit is een opbouw methode die vaak wordt ingezet bij chronische pijn of chronische vermoeidheid (CVS/ME) of SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten). Het idee is dat je een basisniveau bepaalt van activiteit waarmee je niet overbelast. Volgens een vast schema ga je de activiteit dan verder uitbouwen, ongeacht de klachten die je ervaart.

Sommige mensen zijn geholpen met de methode en anderen zijn er slechter uitgekomen dan toen ze er aan begonnen. Hoe voorkom je dat jouw klachten juist verergeren en zorg je dat je geholpen bent met de methode? Ik vertel je over valkuilen en geef je tips! Let op: Ik geef je geen opbouwschema’s of details over de methode. Deze blog is vooral bedoeld voor als je gewend bent om over je grenzen te gaan. 

Te hoog basisniveau

De methode gaat ervan uit dat het basisniveau niet voor extra klachten kan zorgen. Daarom worden lichamelijke klachten genegeerd tijdens de opbouw. Theoretisch kunnen deze niet door de activiteit komen, deze is immers onder je overbelastingsgrens. Maar als jouw basisniveau al te hoog is en niet goed is ingeschat dan is elke activiteit dus een extra overbelasting! 

Het is dus heel belangrijk dat je je basisniveau realistisch inschat. Maar hoe doe je dat? Helaas is daar geen makkelijk antwoord op. Het beste kun je dit samen doen met een expert waar je vertrouwen in hebt. Ga in ieder geval niet uit van standaarden die voor de meeste mensen passen, maar echt op zoek naar wat bij jou past. En denk je dat iets niet haalbaar is, geef dit dan ook aan. Hoe erger jouw klachten zijn of hoe heftiger je reageert op belasting, hoe voorzichtiger je moet zijn. Je kunt beter te licht beginnen en wat langer over je opbouw doen!

Te snelle opbouw

Als je basisniveau goed is ga je volgens een vast schema opbouwen. In de tussentijd word het protest van je lichaam genegeerd, want de belasting is geen overbelasting is het idee. Maar de een kan sneller opbouwen dan de ander. En hoe maak je onderscheid tussen normaal protest omdat je lichaam moet wennen en protest omdat je toch nog overbelast? Hoe weet je wanneer je te snel opbouwt?

Als je lichaam protesteert in het begin of vlak na een opbouwstap is dat te verwachten. Het is wel zo dat normaal gesproken je lichaam went en het protest verminderd. Wordt het protest steeds heftiger, bouw dan (tijdelijk) niet verder op maar hou de belasting gelijk of verminder de belasting en kijk wat het effect is. Word het protest minder, blijf dan wat langer op dat niveau en pas de snelheid van de opbouw aan. Je kunt er ook voor kiezen om pas een stapje erbij te doen als dit je makkelijk af gaat. Dit doe ik zelf met mijn microtrainingen

Luisteren naar je lichaam

Het liefst hebben we vaak een precieze handleiding voor onze energiebalans die zegt wat we moeten doen en zo lang we ons daar aan houden moet het dus beter gaan. Helaas werkt dit niet zo omdat er altijd onvoorziene omstandigheden kunnen zijn. Dus zelfs met een opbouw schema is het belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam.

Heb jij een fikse griep? Zijn er ineens heftige privé omstandigheden of ontwikkelingen op werk die veel energie kosten? Dit heeft invloed op je belastbaarheid en dus ook op de haalbaarheid van je opbouwschema. Opbouwen ongeacht klachten betekend dus niet als een kip zonder kop alles wat er gebeurd negeren en doorgaan met je schema.

Twijfel en onzekerheid

Als je twijfelt aan wat goed voor je is kan dat ook extra stress op leveren. Misschien heeft deze blog je zelfs extra bang gemaakt. Zoals met alles is het de kunst om de balans te vinden. Koppie erbij houden, maar ook kunnen loslaten. Dit is een kwestie van oefenen en vallen en opstaan. Probeer met vertrouwen te starten, maar hou je aandacht erbij mochten er signalen binnenkomen dat het de verkeerde kant op gaat. In principe kan slow but steady niet zo gauw mis gaan, het duurt alleen wat langer!

Wat zijn jouw ervaringen met Opbouw van Activiteit? Wat zou jij nu (anders) doen? Of twijfel je over of dit bij je past? Stel je vragen gerust in de reacties of in de Facebook Community. Misschien past Opbouw van Reserves wel beter bij je!

Geschreven door Online Buddie: Anne