Je bent het nu misschien al zo vaak tegengekomen. “Mindfulness voorkomt burnouts”. “Yoga verbeterd gezondheid”. De een gelooft er heilig in, bijna als een soort religie. De ander vind het maar een grote boel zweverige onzin. Vanuit mijn eigen ervaring met mindfulness, mediteren en yoga deel ik hier mijn nuchtere kijk en oordeel.

Meer en Beter

Op het moment dat je aan yoga, mindfulness of mediteren begint met een presetatiedoel, moet je je misschien eens goed achter de oren krabben. Als jij bijvoorbeeld gaat mediteren om ervoor te zorgen dat je nog beter kunt presteren op werk gaat er namelijk iets niet goed. Ook het idee dat je met genoeg yoga maar geen medicijnen meer nodig hebt is zo’n voorbeeld. Het hele idee achter ‘zen’ zijn is namelijk dat je al die oordelen, druk en spanning probeert los te laten. Als jij met een heel eisenpakket en verwachtingen begint gaat dat dus helemaal in tegen waar je mee bezig gaat.

Ontspanning

‘In het nu zijn’, ‘ademruimte nemen’. De mindfulle invalshoek heeft een beetje een eigen taal. Sommigen voelen zich daar spiritueel mee verbonden, anderen zijn juist allergisch voor zweverige uitspraken. Waar het vanuit mijn ervaring op neer komt is dat het allemaal gaat over ontspanning. Even de gedachtenstoomtrein in je hoofd tot rust brengen. Je spieren bewust ontspannen waar je merkt dat je ze samenknijpt. Niet bezig zijn met wat er straks of in de toekomst moet gebeuren of wat er juist al gebeurd is. 

Als jij gewend bent om altijd maar fysiek of mentaal door te banjeren kan het zijn dat je het heel moeilijk vind om te ontspannen. Niks moeten, genieten van waar je mee bezig bent, alles even laten gaan. Mindfulness is dan een hulpmiddel om te trainen je gedachten te ontspannen, ze van een afstandje te bekijken en er niet zo in op te gaan. Door te mediteren en je te focussen op geluid, je ademhaling of plekken in je lichaam train je je aandacht bewust te richten. Elke keer als jij afgeleid raakt ga je weer terug naar waar jij je op aan het richten was. Yoga werkt op een vergelijkbare manier. Voor sommigen is het makkelijker om minder snel afgeleid te raken als je actief iets doet. Je aandacht houd bij de beweging die je maakt. Op die manier word je steeds beter in het bewust zijn van wat er in je hoofd en lichaam gebeurd en of je misschien extra wilt ontspannen of iets anders waar je behoefte aan hebt.

Mijn oordeel

Ja het is een beetje een hype, maar voor mij werkt het wel. Sinds ik ben begonnen met het trainen van mindful-heid kan ik veel beter ‘niks’ doen. Het toppunt is voor mij op mijn balkon zitten met de ondergaande zon en een lekker muziekje op de koptelefoon. Dat gevoel is wat ik ook tijdens yoga of een meditatie probeer te oefenen. Alles is even goed zoals het is, ongeacht hoe het is.

Natuurlijk lukt het niet altijd. En juist als ik me goed voel gaat het me makkelijk af. En als ik me slecht voel dan lijkt het onmogelijk te lukken soms. Maar zoals met alles helpen alle beetjes. Is het de oplossing voor alles? – nee. Maar als mijn hoofd en lichaam beide meer ontspannen zijn heeft dat vast ook andere bijkomende voordelen. Al probeer ik het daar niet (alleen) voor te doen. Het is fijn om te doen en dat is genoeg.. toch?

Hoe denk jij erover, is het een hype? Of ben je juist heel enthousiast? Als je net wilt beginnen kijk dan zeker even bij online live yoga gericht op mensen met chronische pijn, ziekte of beperkingen.

Geschreven door Online Buddie: Anne