Te veel mensen zijn ontevreden, voelen zich onbegrepen of hebben zelfs conflicten met hun huisarts. Soms zorgt dat er zelfs voor dat men angst heeft om met klachten naar de huisarts te gaan. Zonde! Je huisarts is het eerste aanspreekpunt en je wilt graag dat je samen een team bent dat jouw gezondheid bewaakt. In deze blog geef ik mijn mening over wat een goede arts is en wat jij als patiënt kan doen om de relatie met je arts goed te houden en te zorgen voor een optimale samenwerking! Deze tips kan je natuurlijk ook toepassen op je contact met een specialist of andere zorgverlener.

Hoe herken je een goede arts?

Een goede arts weet niet alles

In de opleiding komt zoveel informatie voorbij dat je arts geen specialist kan zijn op alle vlakken en ook niet altijd alle kennis paraat heeft. Dit betekent dat de arts kan zeggen meer informatie te moeten opzoeken of te overleggen met een (andere) specialist. Soms loop je tegen de grens aan van wat er medisch bekend is en is er helaas nog niemand die het antwoord heeft. Dit kunnen toegeven is geen schande en juist heel waardevol.

Een goede arts geeft duidelijk aan wat er wel of niet mogelijk is

Iets niet vinden betekent niet dat het niet bestaat.Te vaak gebeurt het dat er geen oorzaak voor onzichtbare klachten kan worden gevonden. Dit betekent niet dat er geen probleem is of jouw klachten niet bestaan of ingebeeld zijn. Helaas kan het wel betekenen dat je niet meer verder geholpen kan worden.

“Ik heb alle onderzoeken en behandelingen die ik voor dit probleem kan inzetten gebruikt. Ik weet helaas dus niet wat ik nog meer zou kunnen doen.”

Een goede arts luistert en respecteert jouw input

Jij bent zelf de beste specialist op het gebied van wat er in jouw lichaam te voelen is. Je wilt dat een arts hier optimaal gebruik van maakt. Goed luisteren naar jouw input en ideeën is dus belangrijk. Je wilt een arts die jou respecteert. Het kan voorkomen dat je arts het niet met je eens is, bijvoorbeeld over een alternatieve behandeling. Ook dan kan dit met respect besproken worden.

“Ik had online wat huis-tuin-keuken middeltjes gevonden die zouden moeten helpen. We hebben ze samen 1 voor 1 besproken qua nut en risico’s.”

Een goede arts kijkt verder dan het probleem waar je voor komt

Soms kan er meer spelen wat al dan niet gerelateerd is aan waar je voor komt. Het is goed als je arts hiernaar doorvraagt om te kijken naar het totaalplaatje. Of er misschien iets speelt waar een oplossing of hulp voor beschikbaar is.

“Toen ik vertelde dat ik door mijn klachten mijn baan verloor vroeg mijn arts meteen of wij ons financieel nog konden redden.”

Een goede arts bewaakt jouw belang

Soms word je van het kastje naar de muur gestuurd of kan je nergens terecht. Het is fijn als jouw arts dan een steuntje in de rug kan zijn in de tussentijd of jou kan doorverwijzen naar andere hulp in de chaos. Zoals een praktijkondersteuner, consulent of vrijwilliger. Zo sta je er niet alleen voor op het moment dat je kwetsbaar bent. Ook als er een urgent probleem is kan jouw huisarts de urgentie benadrukken en namens jou doorpakken.

Wat kan jij doen om een goede patiënt te zijn?

Heb een duidelijke hulpvraag

Een arts heeft maar beperkt tijd. Verbale diarree (een lang en onduidelijk verhaal) helpt dan totaal niet. Probeer zoveel mogelijk je probleem of klachten tot de belangrijkste punten te beperken. De arts vraagt door waar het nodig is. Zonder duidelijke hulpvraag krijg je bijna nooit een duidelijke oplossing. Weet je niet goed wat nou eigenlijk je probleem is? “Ik voel me zo slecht, maar weet niet waarom” is ook een duidelijke vraag.

Accepteer de grenzen van de geneeskunde

Wees realistisch in je verwachtingen van je arts en de geneeskunde of behandeling. Als jij heel erg van alternatieve geneeswijzen bent die heel kritisch zijn op reguliere geneeskunde dan ontstaat daardoor een kloof. Je kunt je arts niet vragen om alles wat die geleerd heeft overboord te gooien, je bent dan niet op het juiste adres voor wat je zoekt.

Een arts kan jou ook niet gelukkig maken en ook niet voorkomen dat je lichamelijk ongemak hebt. Het kan zijn dat je alle opties geprobeerd hebt en je moet “leren leven met je klachten”. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn en je mag hier hulp bij vragen, maar er tegen vechten heeft dan geen zin. Je kan altijd je ogen open houden voor nieuwe inzichten, maar er ondertussen het beste van maken met de mogelijkheden die je wel hebt. En hoewel psychische klachten niet de oorzaak hoeven zijn van je probleem… goed in je vel zitten heeft altijd een positief effect op je lichaam.

“Ik had veel last van draaiduizeligheidsaanvallen. Ondanks dat ik hierdoor regelmatig mijn bed niet uit kon werd er geen oorzaak of oplossing gevonden. Maar als ik genoeg rust neem heb ik bijna geen last meer van de duizeligheid. De beste behandeling heb ik dus zelf in de hand.”

Trek op tijd aan de bel

Wacht niet tot het echt niet meer gaat. Zo kan er extra schade ontstaan of de behandeling een stuk moeilijker zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je voor elke kleine klacht meteen weer bij de dokter zit. Maar vaak weten we heel goed wanneer er echt iets aan de hand is en zorg dat je dan actie neemt. Je kunt ook altijd terecht met psychische, sociale of financiële problemen. Vervolgens kan je samen kijken waar de best passende hulp te vinden is.

Wees open en eerlijk over wat er allemaal speelt

Maak waar je mee zit bespreekbaar. Ook en misschien wel juist als het iets is waar je je voor schaamt. Als jij niet open bent en dingen achterhoud kan je ook niet goed geholpen worden.

Volg de adviezen op

Volg je behandeling zoals die voorgeschreven wordt en maak die af. Als je het gevoel hebt dat het niet werkt of dat je wilt stoppen bespreek dit dan eerst en overleg.

Speel geen eigen dokter

Neem geen onnodige risico’s met allerhande behandelingen, supplementen, kruiden of hoge doseringen die je misschien online gevonden hebt. Wees minstens even kritisch op informatie online als op de wetenschap. Wetenschap is niet perfect en daar mogen we ons bewust van zijn. Dat betekent niet dat we alle andere informatie dan maar wel zomaar moeten aannemen. Daarnaast, hoewel je online veel kan vinden en een informatie expert kan worden mis je nog altijd de (praktijk)ervaring van het zien van al die patiënten. Dus blijf kritisch over wat je zelf (online) vindt en wilt proberen. Voorkom dat je in een zwart gat valt van ernstige en angstaanjagende online diagnoses. Bespreek je twijfels!

Heb respect voor de mens die tegenover je zit

Artsen zijn net mensen. Ze kunnen fouten maken, een slechte dag hebben. Reageer je eigen onmacht niet af op de persoon en gedraag je met respect. Ga uit van de beste intenties. Geneeskunde is een beroep waarbij er zoveel van je gevraagd word, je moet het maar kunnen!

Overstappen mag!

Heb jij een huisarts die echt niet fijn is overweeg dan een andere te zoeken. Je kunt bij een nieuwe praktijk een kennismakingsgesprek aanvragen. Op het moment dat er een tekort is en alles vol zit kan je kijken of er binnen je praktijk een andere arts beschikbaar is of dat er misschien ergens een wachtlijst is waar je je voor kunt aanmelden.

Een klacht indienen

Is de situatie echt uit de hand gelopen dan kan je ook overwegen een klacht in te dienen. Dit kan bij de praktijk of een onafhankelijke instantie.

Ben jij blij met je huisarts of behandelaar? Ik hoop van wel! En anders kan je misschien met deze informatie op zoek naar de juiste behandelaar.