*Foto: Marloes in rood shirt – Dutch Adaptives – Pixel Dizign Photography

Marloes Vos, 28 jaar, heeft een spierziekte waardoor zij zo’n 10-14 uur per week moet sporten om fysiek haar mogelijkheden te behouden. Door zo intensief te sporten is zij nu niet langer rolstoelafhankelijk. Via Dutch Adaptives zet zij zich in om sport toegankelijk te maken voor iedereen met een beperking en/of chronische aandoening. 

Wat betekent sport voor jou? 

Sport is voor mij het medicijn om weer te kunnen leven. Dit aantal uren is niet vanuit niets gekomen, maar opgebouwd. Door het moeten sporten om uit de rolstoel te blijven ben ik het leuk gaan vinden en is het nu iets wat bij mij hoort. Het is bijna zo dat een dag niet gesport is een dag niet geleefd! Al kan ik nu wel genieten van dagje rust, als ik weet dat ik daarna weer mag knallen.

Waar ligt jouw passie qua sport?

De sport waarin ik mij echt vrij voel is Triathlon. Dit jaar doe ik meerdere kwart triatlons en olympische afstand triatlons, maar volgend jaar staat de halve triatlon op de agenda. Ik heb zelfs een hele triatlon op de bucketlist geschreven. 
In het voor- en naseizoen geniet ik ook van een obstacle run of andere gekke uitdagingen. 

Jij bent een adaptive sporter, wat is dat?

Als adaptive sporter gebruik ik aanpassingen om mogelijk te maken wat anders niet kan. Ik kan mijn benen door mijn spieraandoening maar beperkt aansturen tijdens het zwemmen. Daarom heb ik een wetsuit nodig voor extra drijfvermogen. Ook maak ik gebruik van sport buddies tijdens de triathlon of obstacle runs. Deze sturen mij letterlijk aan door tegen mij aan te praten “linkerbeen, rechterbeen, links, rechts..”, en waarschuwen me voor zaken om mij heen die ik dan niet meer binnen krijg. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij obstakels en hindernissen. 

Andere voorbeelden van aanpassingen voor adaptive sporters zijn:

  • In je rolstoel deelnemen aan de nijmeegse vierdaagse

  • In rolstoel of met prothese mee doen aan obstacle runs

  • Met een alinker (soort loopfiets) of krukken mee doen aan hardloopwedstrijden

  • Een crossfit training mee doen met de groep, maar met een persoonlijk aangepaste training (denk aan een buddie voor een blind persoon of een aangepaste beweging, die wel de stimulus van de beweging behoudt)

  • Met een missend onderarm mee doen aan survivalruns door op een aangepaste manier het parcours te mogen nemen 

  • Zeilen met aangepaste boot

Hoe ziet jouw sport(week) eruit?

Mijn sportweek is eigenlijk dat ik alle dagen train waarvan 6 dagen intensief. Er zijn dagen dat ik zelfs meerdere trainingen op een dag heb. Trainingen variëren van crossfit, zwemmen, fietsen, hardlopen tot een sessie yoga of buitenrit op Ijslandse paarden.

Doordat je zoveel moet sporten, lijkt me ook dat je minder tijd of energie overhoud voor andere dingen. Hoe bewaar jij de balans tussen alle dingen die je wilt doen? Moet je keuzes maken?

Het is inmiddels een fulltime baan, een fulltime job als Product manager, veel sporten en daarnaast vrijwilligerswerk als ambassadeur en coördinator sport van de stichting Dutch Adaptives. Door efficiënt te plannen en trainingen handig in te delen in samenwerking met een coach, merk ik dat ik meer tijd over hou. Er moet wel een balans zijn anders houd je het niet vol! En die is er voor mij wel. Ik train ‘s ochtends vroeg en iets later in de ochtend in het weekend. Zo heb ik nog veel uren voor mezelf en mijn sociale leven. 

Het keuzes maken zit vooral in het feit dat ik alles moet plannen. Spontane acties zijn lastig, want ik moet wel mijn energie in de gaten houden en ook dagen dat ik nauwelijks mijn bed uitkom incalculeren.

Niet iedereen is in staat om intensief te sporten of aan krachttraining te doen door vermoeidheid of inspanningsintolerantie. Hoe kijk je daar tegenaan?

Bewegen of sporten kan met diverse intensiteiten, en daarin moet je de weg zoeken die bij je past. Door te bewegen binnen je grenzen kan je vaak toch stapje voor stapje groeien. Mijn advies is om dat te doen met professionele begeleiding. Zo heb ik ook diverse experts om mij heen die mij helpen, denk aan een trainer, coach, fysio, diëtist, osteopaat en een sportarts die over alles heen meekijkt. 

Wat is Dutch Adaptives?

Dutch Adaptives bestaat uit een team van sportende mensen met een beperking of chronische aandoening. Wij weten uit ervaring hoe belangrijk sport is en merken dan reguliere sport nog niet altijd toegankelijk is. We zijn met een klein team en groeien nu uit tot een volwassen stichting. 

Wij willen bereiken dat:

  • mensen met een beperking/chronische aandoening in bewegingen komen en zelf gaan sporten

  • trainers en sportlocaties adaptive proof zijn, de locaties toegankelijk maar ook vooral dat men de kennis heeft om met deze doelgroep aan de slag te gaan

  • gemeentes/sportbonden/instanties gerelateerd aan sport en/of zorg weten wat sport voor deze doelgroep doet

Je zou ons kunnen onderscheiden als een community die samen wil sporten, sporten toegankelijk maken en kenniscentrum wilt zijn voor professionals. 

Hoe ben je bij Dutch Adaptives terecht gekomen? 

Mijn weg naar Dutch Adaptives is begonnen doordat ik buddies zocht voor obstacle running. Ik heb in de online groep een oproep geplaatst en mensen gevonden die met mij deze runs zijn gaan doen. Na de overstap naar triatlon heeft Dutch Adaptives mij benaderd mee te doen om te laten zien dat er adaptive athletes zijn in de recreatieve sport. 

Daarna heb ik mijn hulp aangeboden aan de organisatie en ben ik sinds januari  ambassadeur en hoofd commissie sport geworden om organisatorisch de clinics en sportactiviteiten te organiseren. 

Wat voor projecten lopen er nu?

In de train-the-trainer clinics geven wij sportprofessionals de handvatten om met adaptive sporters te gaan werken. Dit is een workshop van 1 middag waarin wij samen met een aantal members van Dutch Adaptives en professionals die onze missie warm hard toedragen kennis overdragen op een interactieve manier. 

Op dezelfde locaties organiseren we dan ook een start to sport clinic, waarbij wij adaptive athletes uitnodigen in de regio samen met ons te sporten en te ervaren wat sport kan doen op je eigen niveau. De soort sport is afhankelijk van de locatie. Het belangrijkste is het ervaren van wat sport kan doen en het krijgen van handvatten om zelf te gaan starten.

Daarnaast zijn we een team-membership aan oprichten en een team-fonds. Het membership is een initiatief waarbij we adaptive sporters in diverse takken van sporten proberen te verenigingen. Via het team-fonds kunnen adaptive athletes aanvragen doen voor hulp bij het aanvragen van voorzieningen of aanpassingen die nodig zijn in de sport.

Wat zijn klachten of hulpvragen die vaak binnen komen?

Vaak horen we van een gemeente, sportcoach of een vereniging dat als ze iets organiseren voor sporters met beperking en/of chronische ziekte, ze niet komen opdagen. Maar uit eigen onderzoek blijkt dat 95% van de mensen met beperking wel wil sporten als er geen drempels meer zijn. Drempels zoals bereikbaarheid en toegankelijkheid, financiële middelen of beschikking over juiste en persoonlijke hulpmiddelen van de sporter.

De sporter wil ook graag gelijkwaardig gevonden worden, terwijl er in de praktijk vervelende opmerkingen gemaakt worden. Daarnaast speelt de beperkte kennis van coaches en trainers over de doelgroep een rol. Deze zijn overigens wel vaak welwillend, maar weten niet goed wat te doen. “Heb ik medische kennis nodig? Waar haal ik de tijd vandaan? Hoe moet ik de hulp die ik moet leveren combineren met de rest van mijn activiteiten?”.

Het zou helpen als de doelgroep zelf veel meer in het gesprek betrokken word. Nu word soms met veel ambitie iets bedacht en uitgevoerd zoals een geheel toegankelijke vereniging, waar vervolgens men niet naar toe kan vanwege een trap of grindpad.

Wat is het grootste succes vanuit Dutch Adaptives tot nu toe?

Het grootste succes zijn de clinics, de sportevenementen waar we hebben laten zien dat de deelnemers ondanks hun beperking toch de uitdagingen aan kunnen. Persoonlijk ben ik ook heel trots op het feit dat we met de triatlon bond NTB om tafel zijn gegaan om de sport toegankelijker te maken. Dit was een direct gevolg van het feit dat mijn wetsuit eerst niet toegelaten werd, terwijl ik echt niet zonder kan. Ze hebben nu aangegeven open te staan voor verandering!

Wat zijn plannen of doelen die jullie nog graag willen bereiken?

Onze droom? Reguliere sporten toegankelijk maken voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Want samen sporten brengt zó veel meer. We willen hét kenniscentrum zijn voor professionals en gemeenten en sportorganisaties om mee te denken hoe we de breedtesport toegankelijk maken en dat je met niet-adaptive sporters samen kan genieten van de tak van sport die bij je past.

Wat moet ik doen als ik jullie hulp wil inschakelen of wil meehelpen met de missie?

Als je contact met ons wilt, om bijvoorbeeld hulp in te schakelen, mail ons dan naar info@dutchadaptives.nl of benader ons via facebook. Als je je het leuk vind om een steentje bij te dragen ben je ook meer dan welkom! Dat kan al met kleine dingen zoals het versturen van flyers naar zorginstellingen, meehelpen clinics te organiseren, tippen van locaties, of het schrijven van artikelen voor onze campagnes.

Geschreven door Online Buddie: Anne