In een eerdere blog schreef ik over eerste hulp bij klote dagen. In deze blog ga ik wat dieper in op wat te doen als je last hebt van angst of paniek. Misschien ben jij bang over je ziekte of klachten die steeds erger worden of de start van een behandeling of operatie. Of je bent bang dat je relatie stuk loopt. Je denkt dat je ontslagen gaat worden. Je lichaam staat in alarm modus en je hoofd blijft maar malen… Deze extra tips helpen!
(heb jij veel of heel vaak last van angst of word de angst steeds erger, dan is professionele begeleiding natuurlijk het beste!)
Kalmte opzoeken en focus verleggen
Als eerste is het belangrijk om even diep in te ademen en flink uit te zuchten. Leg eventueel een hand op je borst of buik en verplaats je aandacht. Luister naar hoe je hartslag rustiger word. Zet een lekker kopje thee, ruik eraan. Speel rustgevende muziek op de achtergrond. Soms helpt het om rustgevende gedachtes te forceren ‘Ik ben veilig’, ‘Het komt goed’. Ook kunnen bepaalde objecten je rust en steun geven, zoals een knuffel of een dierbaar sieraad. Ik ben totaal niet zweverig, maar toen ik erg ziek was hield ik het ashangertje van mijn vader vast en beeldde ik me in dat hij voor me zou zorgen. Dit hielp echt. Al deze voorbeelden werken door je focus te verleggen naar iets anders dan het angstige gevoel.
Stop met obsederen
Vaak als we angstig zijn gaan we op zoek naar zekerheid. Door google af te struinen over symptomen, eindeloos berichtjes te blijven herlezen of steeds een gesprek of gebeurtenis opnieuw in gedachten af te spelen. Of door alle scenario’s en kansen af te lopen. We denken onterecht dat we als we hard genoeg zoeken, een nieuw detail wel antwoorden gaat geven. STOP hiermee, gewoon niet meer doen. Vind je dat moeilijk? Vraag jezelf af of je je na deze obsessieve sessies je vaak beter of juist slechter voelt op korte EN lange termijn. Helpt het je echt? Zo maak je onderscheid tussen zinvolle zoektochten naar informatie en zinloos obsessief gedrag.
Ga tegen je angstige gedachten in
Tegenwoordig hoor je van alles over ‘op je gevoel afgaan’. Dit is zeker belangrijk, maar bij angst is het juist beter om je ratio te gebruiken. Het kan helpen om in gedachten of op papier je angstige gedachten langs te gaan. Verzin voor elke angstige gedachte minstens 3 rustgevende gedachten. We gaan even lekker ‘Ja, maar’-en. Bijvoorbeeld: ‘Ja, maar de arts is deskundig’, of ‘Ja, maar dan vind ik wel een alternatief’. Het is niet de bedoeling om ‘eerlijk’ alle voors en tegens op te schrijven op dit moment. Nee, we gaan er vol tegenin!
Stook je eigen vuurtje op voor kracht
Wat mij ook helpt als ik me bang en klein voel, is om mezelf lekker op te stoken. Dan denk ik ‘Ja daaag! Ik ga me toch niet laten kennen door angst’, ‘Wie is hier de baas! Ik toch zeker, niet mijn stomme gedachten’. Je kan ook expres dingen doen die je eng vind om zelfvertrouwen te kweken. Zoek de hoogte of raak die spin aan.
Maar wat als mijn angst realistisch is?
De meest moeilijke angst om te bestrijden is een angst die eigenlijk best realistisch is. Deze kan je niet 1,2,3 wegpraten. Als jij een progressieve ziekte hebt bijvoorbeeld of je zorgen maakt over je financiën nadat je je baan verloren hebt. De kunst is dan om te bedenken hoe zelfs die realistische scenario’s goed uit kunnen pakken. ‘Andere mensen vinden ook een manier om gelukkig te zijn’ en ‘hier zijn oplossingen voor’ of ‘het zal even duren, maar ik zal er vanzelf aan gewend raken’. En er zijn bijna altijd wel positieve bijwerkingen te vinden! Zo heb ik door mijn ziekte zoveel geleerd, kan ik genieten van kleine dingen en heb ik meer aandacht voor wat voor mij belangrijk is en me gelukkig maakt. Van te voren onderschatte ik echt de waarde hiervan!
Heb jij nog andere tips die goed werken? Laat het me weten!
Geschreven door Online Buddie: Anne