Als je ziek bent is het extra belangrijk om al je papierwerk goed te bewaren. Om bijvoorbeeld declaraties in te dienen, je zorgkosten af te trekken van de belasting of om papieren aan te leveren als je een uitkering of vergoeding aanvraagt. Met dit eenvoudige systeem wat ik van mijn moeder heb geleerd, raak je nooit meer iets kwijt! Je hebt alleen grote mappen, tabbladen (gewone en alfabetisch gelabelde) en een postbakje nodig.

Alle post die ik binnen krijg gaan in mijn postvakje, behalve als ik het direct weg kan gooien. Ongeveer twee keer per jaar ga ik archiveren. Alles wat niet belangrijk is of bewaard hoeft te worden gooi ik alsnog weg. De rest stop ik in mijn mappensysteem. Ik heb 3 verschillende mappen: Inkomen, Medisch, Facturen. Al moet ik zeggen dat steeds meer post digitaal komt. Je kan deze mappen natuurlijk ook op je pc zetten.

Inkomen

Hier bewaar ik mijn contracten en salarisstrookjes per werkgever in een apart tabblad. De jaarrekeningen liggen voorin chronologisch op jaar, zodat ik ze snel kan vinden voor mijn belasting aangifte. Je kan hier ook je uitkeringspapieren bij doen, maar ik heb ervoor gekozen dat in de medische map te doen.

Facturen

Hierin sorteer ik alfabetisch mijn facturen die ik heb betaald. Sommige gaan per naam, anderen per thema. Bijvoorbeeld; telefoon of de naam van je provider. Mijn declaraties en zorgkosten houd ik ook apart in de map medisch.

Medisch

Zeker als je meerdere artsen ziet, maar eigenlijk altijd, is het handig om een kopie van je medisch dossier in eigen handen te hebben. Je hebt hier recht op en mag dit altijd opvragen.

  • In deze map verzamel ik alle brieven van de specialist. Ik vraag altijd een kopie van de brief die ze aan de huisarts sturen. Dan heb je altijd een duidelijk overzicht van de status en deze brieven, waar je diagnose of klachten instaan kun je goed gebruiken bij je aanvragen voor een uitkering of andere regelingen. Eventueel houd je ze apart per ziekenhuis/instelling/arts. 
  • Ook een kopie van belangrijke testuitslagen bewaar ik.
  • Mijn zorgverzekeringspolissen en brieven gaan hierin in een apart tabblaadje.
  • Alle uitgaven die ik heb gedeclareerd bij elkaar, chronologisch.
  • Alle uitgaven die ik van de belasting wil aftrekken bij elkaar ook chronologisch.
  • Als ik bepaalde papieren vaak nodig heb, zoals een bewijs van uitkering, dan bewaar ik deze los voorin de map. Dan kan ik ze extra snel vinden.

Ik ben hiermee opgegroeid en doe het automatisch. Toch zie ik vaak mensen die geen bewaarsysteem hebben. Terwijl het zoveel makkelijker is om dingen te vinden als je ze nodig hebt en je zo zeker weet dat je niks kwijt raakt, superhandig! Wat voor systeem gebruik jij?

Update: andere Online Buddies kwamen met extra tips. Gebruik bijvoorbeeld meerdere dunnere aparte mappen voor UWV, huis, werkgevers etc. om ervoor te zorgen dat je mappen niet zo zwaar worden, wat het makkelijker maakt als je fysieke klachten hebt. Of volg een (vaak gratis) cursus vanuit de gemeente, waarbij je ook nog allerlei extra informatie krijgt over speciale regelingen als bonus!

Geschreven door Online Buddie: Anne