Waarom ga je niet naar de dokter? Probeer dit eens! (Waar ‘dit’ alles kan zijn van medicijnen, (alternatieve) behandelingen, sport, mindfulness, een dieet, tot kruiden en supplementen). Maar het kan zijn dat je even helemaal geen zin hebt in een oplossing waarvan je weer ‘beter’ word. Hoe kan dat?

Oplossingen kunnen problemen uitvergroten

Misschien heb je al zoveel geprobeerd dat je er even moedeloos van bent geworden. Je komt geen stap verder. Eerder vond iemand het heel moeilijk te begrijpen waarom ik geen interesse had in weer verder onderzoek opeisen in het ziekenhuis op dat moment. Ik had er toen geen energie voor en de kans op een wonderpil die al mijn klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen was toen (en helaas nu ook nog) nihil. Ik zei: dit is waar ik het nu mee ga doen. Want zolang ik blijf zoeken naar verbetering, vertel ik mezelf eigenlijk dat ‘het’ nu niet genoeg is. Blijven zoeken naar een oplossing kan ook juist het probleem uitvergroten. Dat kan maken dat je daardoor juist even geen behoefte aan ‘oplossingen’ hebt, zoals ik toen.

Wat heb je nodig om je goed te voelen?

Tijdens die periode die ik omschreef had ik er eigenlijk meer profijt van om mijn energie te besteden aan de dingen waar ik gelukkig van werd. Dat was op dat moment de beste investering en de efficiëntste manier om me ‘beter’ te voelen. Ik zat liever bij vrienden op de koffie dan in de spreekkamer. Ik ging liever wandelen in de natuur dan naar de fysio. Met de energie die ik had zo veel mogelijk leuke dingen doen. Een basis en balans vinden waarmee ik mijn dagen kon vullen met voldoening, binnen de beperkingen en grenzen die ik had.

Je kan na een pauze altijd weer verder zoeken

Op dit moment ben ik best tevreden met mijn leven. Ik heb hobbies, sociale contacten en doe werkzaamheden die me uitdagen. Regelmatig loop ik mezelf voorbij en moet ik een stap terug doen. Maar ik heb soms ook ruimte en energie over. Voor mij een goed moment om te kijken of er nieuwe medische ontwikkelingen zijn. Maar dan wel op een moment dat het mij uitkomt en naast alle andere dingen die ik wil blijven doen. Ik wil niet dat de focus voor 100% op ‘verbetering’ komt te liggen, maar ook blijft op het genieten van de mogelijkheden die ik wel heb.

De keuze om wel of niet op onderzoek uit te gaan of een behandeling te starten is heel persoonlijk. Soms kan een second opinion levensreddend zijn. Soms vind je na jaren zoeken eindelijk de juiste diagnose of behandeling. De zoektocht naar een oplossing zou je maar zo de oplossing kunnen opleveren! Ook een revalidatie met een volledige focus op zo veel mogelijk herstel, waarbij je de rest van je leven tijdelijk pauzeert, kan je veel opleveren. Met deze blog wil ik alleen maar laten zien dat het ook mogelijk is dat je (even) geen behoefte aan een oplossing hebt. En dat ook dat een keuze is die je mag maken.

Heb jij wel eens een medische pauze ingelast? Hoe is dat bevallen?

Geschreven door Online Buddie: Anne