In de blog van Anita las je over hoe je je dankbaarheid en positiviteit kunt trainen. Iets anders wat super goed is om te trainen is om jezelf complimenten te geven!

Waarom complimenten?

Een compliment krijgen kan zo fijn zijn. Het motiveert mensen, maakt ze blij. Een compliment geven aan iemand anders geeft ook een fijn gevoel. Het is zonde om alleen maar af te wachten tot je een compliment van iemand anders krijgt als je jezelf dus dubbel blij kunt maken!

Ongemak

Als jij iemand bent die het lastig vind om een complimentje te ontvangen dan is het extra goed om dit te oefenen. Vind je het moeilijk om na een compliment “dank je!” te zeggen? Merk je dat je het dan snel kleiner maakt “oh, het was maar..” ? Begin dan met jezelf te leren dat je een compliment verdiend en mag accepteren!

Hoe doe je dit?

Eigenlijk zijn complimenten een beetje hetzelfde als successen vieren. Heb je iets gedaan wat moeilijk is? Iets wat je anders hebt aangepakt dan anders? Sta daar dan even bij stil en markeer het in gedachten. “Hee! Ik heb net/vandaag …”

Bedenk: successen zijn op meer plekken te vinden dan je denkt! “Ik voelde me vandaag zo verdrietig, ik heb mezelf de ruimte gegeven om te huilen”. “Ik heb het heel erg zwaar en het is knap hoe ik dit meedraag” Dat zijn ook complimenten. En “Ik heb lekker eten voor mezelf gemaakt”, “Ik heb iemand anders een hart onder de riem kunnen steken”, “Ik zie er leuk uit vandaag!”

Opschrijven

Wat helemaal top is, is om bijvoorbeeld aan het einde van de dag (in je dankbaarheidsboekje bijvoorbeeld) op te schrijven wat je die dag ‘goed’ hebt gedaan. Iets, ook de kleine dingen, waar je trots op mag zijn. Dit is heerlijk om terug te lezen tijdens tegenslagen!

Geschreven door Online Buddie: Anne