Als het goed krijg je steeds beter in de gaten wanneer je energiebalans niet meer in orde is. Ook kan je een overzicht maken van welke activiteiten je energie geven of juist energie kosten. Maar dan? Je hebt een energielek gevonden, maar ga je iets met die informatie doen? Vaak zijn er veel meer keuzes mogelijk dan je denkt. Vanuit ervaringen uit de Community deel ik hier wat voorbeelden op veel voorkomende thema’s. 

Werk

Ik ga er hier even vanuit dat je (vrijwilligers)werk hebt dat enigszins past bij je situatie. Als je toch leegloopt op het werk wat je doet is het zaak om te kijken wat je hier aan kan veranderen. Wil je andere taken? In een ander team vanwege leukere collega’s? Een ander bedrijf waar je enthousiaster over bent? Een taxi vervoer service? Vanuit huis werken zodat je minder hoeft te reizen? Wil je meer voldoening over de bijdrage die je kan leveren en werken voor een sociaal initiatief? Ga het gesprek aan of op zoek!

Huishouden

Schoonmaken, koken, boodschappen doen is allemaal fysiek zwaar. Het kost veel energie. Sommige mensen vinden het heerlijk om te rommelen en dingen netjes te maken. Maar als jij er juist een hekel aan hebt dan is het een goed idee om te kijken of je hier minder tijd en energie aan kunt besteden. Als het financieel mogelijk of als je het vergoed kan krijgen kan je je boodschappen laten bezorgen en een hulp in huis nemen. Ook zijn er veel gezonde kant en klaar maaltijden of bezorgmaaltijden tegenwoordig. Je kunt met je partner in gesprek gaan of je de taken anders kan verdelen. Misschien kun je hulp vragen bij specifieke taken van familie of vrienden of via een website voor sociale vrijwilligers in de buurt. Het huishouden maar zelf doen omdat je het gevoel hebt dat het hoort is geen goede reden!

Sociale contacten

Hoewel je heel veel energie kan krijgen van leuke sociale contacten, kan je er ook flink wat energie in verliezen. De verplichte saaie verjaardagen waar je ver voor moet reizen. Negatieve mensen of mensen die geen begrip tonen en waar je op leeg loopt. Je kunt met ze in gesprek gaan, uitleggen waarom iets niet lukt. Je kunt ervoor kiezen om met minder mensen, maar intensiever contact te houden. Misschien is het tijd om nieuwe contacten op te doen. Je kan kijken of je via een hobby of sport extra contacten op kunt doen. Ook zijn er vrijwilligers of maatjes/buddies die met je op stap kunnen of een kop koffie kunnen doen als iedereen aan het werk is. 

Gezin

Zeker als je kinderen hebt gaat daar veel tijd en energie in zitten. Heb je misschien de middelen om een gastouder in te zetten? Of is er een (vrijwillige) oppas die jou wat extra lucht kan geven? Misschien kan je ze vaker bij vriendjes laten spelen. Als je het lastig vind om Quality Time met je partner door te brengen, kan het slim zijn daar speciale momenten voor in te plannen. Dan kun je er rekening mee houden dat je het vooraf en achteraf iets rustiger aan moet doen. Zelf geef ik mijn partner vaak keuzes zoals: ‘We kunnen of een rondje wandelen samen, of ik kan vanavond voor je koken.’ Misschien kan je de ‘moetjes’ in het gezin combineren en omtoveren tot iets leuks en gezamelijks?

Hobbies

Hoewel het energie kost kunnen hobby’s je ook superveel energie geven. Het kan zijn dat wat je altijd graag deed nu niet meer goed past. Misschien is het dan fijn om een nieuwe hobby te zoeken. Zo heb je speciale sportverenigingen voor mensen met een beperking of speciale lesuren voor mensen die wat minder aankunnen. Er zijn ook veel clubjes waar mensen met dezelfde hobby samen tegelijk aan de slag gaan. Er is veel wat je thuis kan knutselen, doen of leren en voor elke hobby zijn er wel instructiefilmpjes of online lessen te vinden, al dan niet gratis op youtube. Ik doe bijvoorbeeld online aan live yoga lessen mee. Probeer eens iets nieuws, als het niks is ga je gewoon weer wat anders doen. Moet je investeren in een hobby? Kijk dan of je tweedehands of via de kringloop goedkoop kunt starten of via je netwerk wat kan lenen om het uit te testen. Kijk of er een manier is om je hobby zo aan te passen, dat het je weinig energie kost en veel meer oplevert!

Huisdieren

Het verzorgen van een huis dier kost geld en energie. Maar het geeft ook gezelschap en plezier! Misschien is de stap te groot om zelf een huisdier te nemen, maar je kan tegenwoordig ook als oppas tijdelijk dieren verzorgen. Online zijn er mensen die graag dierenliefhebbers zoeken. Kan het niet fulltime, dan doe je het toch lekker parttime! En wie weet kan je je gehate sportuurtje vervangen door een lekkere uitlaat wandeling. Of van het verzorgen van een dier meteen je vakantie maken tijdens een housesit opdracht.

Hulpmiddelen

Er zijn superhandige tools om potjes en deksels makkelijk mee open te maken. Zou je die pas gebruiken als je zonder die tools echt geen enkel dekseltje meer los krijgt? Natuurlijk niet! Iedereen zou er wat mij betreft 1 in huis mogen hebben. Een hulpmiddel hoeft echt geen laatste redmiddel te zijn. Zo gebruik ik zelf een rolstoel voor wandelingen of uitjes, ookal kan ik gewoon lopen, omdat het me energie bespaart. Waarom moeite doen als ik met de helft van de energie twee keer zo ver kan fietsen op een elektrische fiets? Een scootmobiel, rolstoel (met eventueel een smart of light drive en elektrische aankoppelfiets), stok of rollator.. als het je helpt, ga ervoor! Ook in de keuken, in huis, tijdens het douchen zijn er allemaal handige hulpmiddelen mogelijk. Het is zeker de moeite waard om de drempel over te gaan en met een expert te bespreken waar jij allemaal mee geholpen zou kunnen zijn.

Dit is nog maar een kleine greep uit voorbeelden van keuzes die je kunt maken. Hopelijk geeft het je wat inspiratie om te kijken naar hoe jij je eigen leven op maat kan maken voor jou! Welke tips heb jij verder nog?

Geschreven door Online Buddie: Anne