Je hebt misschien wel meer invloed dan je denkt op hoe anderen jou behandelen! Voel jij je niet gerespecteerd? Gaan mensen vaak over je grenzen heen? Haal jij te weinig plezier uit contacten met anderen? Tijd om in actie te komen!

Let op: natuurlijk is het niet jouw eigen schuld als je erge dingen overkomen. Dit is een heel andere categorie en wij doen niet aan victim blaming!

Grenzen stellen

De nummer 1 actie is te ontdekken waar jouw grenzen liggen en deze natuurlijk uit te spreken. Als mensen niet weten waar jouw grenzen liggen kunnen ze er ook geen rekening mee houden! Veel mensen vinden het moeilijk om zomaar te bepalen waar hun grens ligt. Een tip is om bij te houden wanneer jij je achteraf rot voelde en je wist ok, dit was dus erover! Uiteindelijk krijg je dan ook een goed beeld van wat wel en niet ok is.

Als je je grenzen wilt communiceren naar anderen kan dat ook erg lastig zijn als je dat niet gewend bent. De kunst is om dit te oefenen zodat je uiteindelijk op een neutrale rustige manier dit kan uitspreken. Om dit te leren kan je je verdiepen in assertiviteit. Je kunt ook beginnen met hele kleine dingen, zoals zeggen: “Ik wil toch liever die andere film kijken”

Wat als mensen je grenzen niet respecteren?

Je hebt duidelijk gezegd dat je iets niet fijn vind (go you!) en iemand negeert dit.. Dit kan een werkgever zijn die jou onder druk zet om meer te werken of een gesprek aan te gaan met te veel mensen. Een familielid of vriend die zich steeds bemoeid met jou gezondheid. Of iemand die met je flirt terwijl je er niet op zit te wachten. Wat te doen?

Dit is per situatie natuurlijk verschillend. Het belangrijkste is dat jij je niet laat overhalen en toch overstag gaat. Ook dit is iets om te oefenen en lukt misschien niet altijd meteen. Hou behalve de keren dat het mis ging ook zeker al je successen bij en wees trots als het lukt!

Ter inspiratie: Je kunt je eigen punt eindeloos blijven herhalen. Voorwaarden stellen. Iemand confronteren. Weg gaan uit de situatie. Soms kan het betekenen dat je het contact verbreekt als iemand willens en wetens met jou om gaat op een manier die jij niet accepteert.

Jij bent het waard!

Blijf jezelf hier aan herinneren. Jij bent het waard om gerespecteerd te worden. Jij mag je grenzen aangeven en voor jezelf op komen. Het zal soms zoeken zijn naar een manier die werkt en bij je past. Soms zal je denken oh, dit had ik misschien handiger kunnen doen. Maar ook dan ben je goed bezig! Jij mag proberen en goed worden in het zorgen voor jezelf. Want je bent het echt waard en verdiend niets minder dan dat!

Uiteindelijk maak je plek en ruimte voor de contacten die wel fijn zijn. Hoe vaker het lukt hoe meer energie je krijgt om het vol te houden. Het zal steeds meer vanzelf gaan en je zult je ook steeds beter voelen. In je eigen kracht staan is een van de fijnste dingen die er is!

Geschreven door Online Buddie: Anne