Speelt je ziekte, beperking, handicap altijd de hoofdrol? Kijk je nog naar de dingen die je wel kan? Of kijk je alleen nog maar naar de dingen die je niet meer kan?

Jezelf beperkt voelen

Vijf jaar geleden heb ik een ongeval gehad en sindsdien hapert het op visueel gebied nogal. Ik ondervind beperkingen met lezen en beeldscherm werk. Maar ook met autorijden, als het visueel erg druk is of wanneer ik (lang) moet focussen. Ik realiseer mij vaak genoeg dat alles wat voorheen moeiteloos ging opeens lastiger is geworden. Ik heb lang gevoeld dat ik hierdoor werd tegen gehouden in mijn leven. Van nature ben ik iemand die zich niet laat tegenhouden in de dingen die ik graag wil dus dat heeft in het begin zeker een hoop frustratie opgeleverd.

Ik ben anders naar mijn situatie gaan kijken

Toch ben ik in de jaren anders naar mijn situatie gaan kijken. Ik besef namelijk dat ik nog ontzettend veel kan. Soms met een aanpassing, een tussenpauze of een omweg. Uiteindelijk bereik ik altijd mijn doel. Dus wat kan ik nog wel? Fysiek kan ik genoeg daarin word ik niet beperkt. Mijn humor en creativiteit ben ik gelukkig ook niet verloren. Ik ben nog steeds erg goed in het bedenken van leuke activiteiten en plezier maken met de mensen in mijn omgeving. Maar ik heb nog meer talenten! Ik ben goed in het delen van mijn kennis met de mensen om mij heen. Ik heb aandacht voor anderen, kan goed luisteren en ik kan ook nog eens de beste adviezen geven ?. Dus als ik hieraan denk voel ik mij totaal niet beperkt. Het is soms maar net welke stempel je op jezelf plakt die bepaalt hoe je naar jezelf kijkt.

Leg de focus op je talenten

Het is heel menselijk om te focussen op de dingen die niet “normaal” zijn en afwijken. Maar waarom focussen wij ons niet meer op de dingen die goed gaan, die wij nog wel kunnen en de talenten die wij bezitten? Dat mag en moet de wereld toch ook zeker zien?

Misschien ben je ondanks je beperkingen wel een succesvolle zanger, kunstenaar, fotograaf, of ondernemer. Een coach die met zijn kennis altijd anderen helpt. De liefhebbende vader, moeder, partner of vriend. De culinaire fijnproever die ontzettend goed kan koken en daarmee anderen blij maakt. Of misschien ben je uiteindelijk wel die levensgenieter die het leven op waarde schat en genoegen neemt met al het klein geluk om zich heen. Kortom, iedereen heeft talent en voor iedereen is er plek om die talenten te kunnen laten zien. Kun je daar je werk van maken dat zou natuurlijk top zijn! Kan dat niet dan kun je ze wel inzetten voor jezelf en je eigen omgeving.

Is het dan zo eenvoudig?

Natuurlijk is het niet eenvoudig. Het kost tijd en uiteindelijk is het ook veel proberen en ervaren wat je wel en niet kan. Proberen is leren zeg ik altijd maar. Kijk vandaag nog naar de dingen die je leuk vindt en je goed af gaan. Dat geeft een positiever beeld over jezelf en je leven dan wanneer je allen maar focust op wat je niet kan. Het nemen van die eerste stap om anders naar jezelf te kijken is in ieder geval een mooi begin.

Kijk jij na deze blog anders naar jezelf? Wat zijn jouw talenten die je kunt inzetten? Laat vooral een reactie achter! Dat vinden wij leuk!

Geschreven door Online Buddie: Anita