In mijn andere blogs vertel ik hoe een WIA keuring bij het UWV werkt en wat het verschil is tussen de WIA, WGA en IVA. In deze blog geef ik je tips hoe je het beste kunt voorbereiden op de afspraken die je hebt met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Het is heel belangrijk dat UWV alle informatie heeft over jouw situatie om een juiste beoordeling te doen, maar het is aan jou om hiervoor te zorgen. Vind je dat lastig? Vraag dan om hulp van iemand die je hiermee kan helpen. Een goede voorbereiding is het halve werk en het zorgt voor zo min mogelijk stress!
Wees altijd jezelf
Wees in de gesprekken bij het UWV altijd jezelf, wees eerlijk, onderbouw je verhaal met voorbeelden en maak de situatie niet rooskleuriger dan het in werkelijkheid is. Je hoeft ook niet bang te zijn voor het UWV en geloof zeker niet gelijk alle horror verhalen die je op het internet leest. Het UWV is er om een onafhankelijke beoordeling te doen. Als jij jezelf blijft en goed voorbereid het gesprek in gaat dan zal UWV je ook serieus nemen en naar je luisteren. Mocht je het helaas toch niet treffen (het blijft mensen werk) laat je dan niet gelijk uit het veld slaan. Wacht eerst de WIA beslissing van het UWV af. Klopt deze niet dan kun je altijd in bezwaar gaan. Lees meer hierover in mijn blog: bezwaar maken tegen de WIA beslissing.
Voorbereiden op de afspraken bij de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige
De afspraken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige worden gepland op het UWV kantoor bij jou in de buurt. Het kan zijn dat de afspraken op één dag worden gepland. Lukt dat niet omdat het bijvoorbeeld te zwaar voor je is bel het UWV dan op en vraag om twee aparte afspraken. Het is namelijk belangrijk dat je goed je verhaal kunt doen en dat je niet volledig uitgeput de afspraken in gaat.
LET OP: Vergeet niet om altijd een geldig ID bewijs mee te nemen omdat UWV vraagt om je te legitimeren. Heb je dat niet bij je dan kan de afspraak niet doorgaan!
Neem je dossier mee
Neem altijd een kopie mee van alle stukken die zijn meegestuurd met de WIA aanvraag. Dit is het re-integratie verslag (= alle niet-medische gegevens). Deze stukken heb je ontvangen van je werkgever. Heb je dat niet? Vraag direct om een kopie. De medische informatie heb je zelf van de bedrijfsarts of arbodienst ontvangen en naar het UWV gestuurd. Belangrijk dat je hiervan altijd een kopie maakt voor jezelf. Neem uiteraard ook jouw eigen medische dossier mee (mocht niet alle informatie naar het UWV zijn gestuurd). Denk aan belangrijke rapportages van uitslagen en specialisten. Waarschijnlijk heb je niet alles nodig, maar mocht er iets ter sprake komen wat van belang is dan kun je er altijd naar verwijzen.
Tips afspraak verzekeringsarts
- Ken je eigen medisch dossier:
De verzekeringsarts gebruikt de medische gegevens die zijn meegestuurd met de WIA aanvraag. Dus zorg er voor dat je weet welke gegevens er zijn verstuurd. Controleer ook of de medische gegevens compleet zijn. Mocht blijken dat gegevens niet compleet zijn, bijvoorbeeld het ontbreken van een belangrijke rapportage van een behandelaar of specialist, zorg dan dat je deze in kopie meeneemt naar de afspraak zodat deze informatie kan worden toegevoegd aan je dossier. - Beperkingen:
Zorg dat je voor jezelf een overzicht hebt van al jouw beperkingen die relevant kunnen zijn. Dit zijn alle dingen die jij in het dagelijkse leven lastig vind of niet lang kunt volhouden. Dit kan bijvoorbeeld visueel met lezen zijn, mentaal qua concentratie of fysiek qua zitten, staan of sociaal in het contact met anderen etc. Geef hier ook voorbeelden van zoals: ik heb moeite om lang achter een beeldscherm te zitten, om mijn eigen haren te wassen. Ik krijg deze huishoudelijke taken niet voor elkaar. Als ik dit heb gedaan dan voel ik mij … en zo verder. - Dagverhaal:
De verzekeringsarts zal vragen naar je dagverhaal (wat doe je op een dag vanaf moment opstaan tot naar bed gaan). Zorg er voor dat je ter voorbereiding op het gesprek jouw dagverhaal goed voor jezelf noteert. Hoe laat sta je op? Wat voor activiteiten doe je in de ochtend (ontbijten, douchen, hond uitlaten, boodschappen, kinderen naar school etc.). Welke klachten ervaar je na deze activiteiten? Moet je tussendoor rusten, slapen en hoe lang is dat? Noteer alles wat van belang is en noteer dit voor de ochtend, middag en avond tot het moment van naar bed gaan. Wees vooral eerlijk wat er op een dag met je gebeurt en hoe jij je voelt. Zorg er voor dat je geen belangrijke informatie weg laat en probeer jezelf niet beter voor te doen of je klachten af te zwakken. Bedenk goed dat het gaat om een gemiddelde dag. Dus niet een dag waarop je veel meer doet en je daardoor overbelast raakt, of de dag na overbelasting waardoor je veel minder aankan.Vind je het lastig om jouw dagverhaal te bepalen? Hou dit dan een aantal dagen, bijvoorbeeld een week bij. Neem het dagverhaal mee naar de afspraak met de verzekeringsarts om daar af te geven. Maak ook altijd een kopie voor jezelf. - Behandelingen:
Maak een overzicht van de behandelaren en specialisten waar je een behandeling volgt. Noteer hun contactgegevens en welke behandelingen je ondergaat. - Medicatie:
Maak een overzicht van de medicatie die je gebruikt en neem de medicatie in de verpakking (daar staat relevante informatie op) mee naar de afspraak.
Tips afspraak arbeidsdeskundige
- Weet wat er staat in het re-integratieverslag:
De arbeidsdeskundige beoordeelt het re-integratieverslag. Dit zijn de formulieren zoals het plan van aanpak, 1ejaars evaluatie, rapportages van arbeidsdeskundige en/of 2espoor traject. Zorg er voor dat je weet wat er in deze formulieren staat. Dat betekend dat je kunt vertellen hoe de re-integratie in (aangepast) werk bij de werkgever en eventueel via een 2espoor traject is verlopen. Als er zaken in staan waar je het niet mee eens bent of die anders zijn gegaan zet ze dan op papier. Lever dat dan in bij de arbeidsdeskundige en maak een kopie voor jezelf. - Geef jouw visie op werk aan:
Bereid jezelf voor hoe jij op dit moment naar het (aangepaste) werk bij je werkgever kijkt. Wat vind je er van? Zijn er nog andere mogelijkheden bij jouw werkgever? Heb je dat met de werkgever besproken? Wat zou je willen doen voor werk als je rekening houdt met je beperkingen (even los van je werk bij je eigen werkgever)? Zou je bereid zijn om jezelf om te scholen? Zou je hier hulp bij willen om dat uit te zoeken? Je hoeft natuurlijk niet perse overal een antwoord op te hebben, maar er over nadenken is goed omdat deze vragen wel kunnen worden gesteld door de arbeidsdeskundige. Je kunt dan ook meteen je twijfels samen bespreken. Mocht je op dit moment niet in staat zijn om te werken of hier überhaupt niet aan denken geef dit dan ook aan bij de arbeidsdeskundige en waarom dat zo is.
Ik ben heel benieuwd of mijn tips jou hebben geholpen? Laat je het aan mij weten?
Geschreven door Online Buddie: Anita
Goedeavond met dogan ik zit bijna een jaar in ziektewet ivm rug en lies operatie en volgende week komt arbeudskundige langs wat moet ik doen me klachten gaan nog door
Beste Dogan,
Ik zou je vooral aanraden om open en eerlijk te zijn. Het is belangrijk om je niet anders voor te doen dan je bent. Ik zou je klachten dan ook eerlijk bespreken en aangeven. Ik raad je aan om het rapport wat hieruit wordt opgesteld, altijd goed na te lezen om te kijken of alles er in staat en of je het er wel mee eens bent.
Groet OnlineBuddies
Hoi,
Ik ben lichamelijk en mentaal ziek heb trigeminus neuralgie en spierzwakte in mijn bekkenbodem. De verzekeringsarts wilt mij fysiek zien zodat hij kan bepalen hoeveel procent ik afgekeurd wordt voor Wia uitkering. Nou ben ik superrr zenuachtig. Ik heb aangegeven dat het fysiek niet lukt en dat hij langs kan komen of beeld bellen maar geen gehoor helaas. Ik moet daar verschijnen ondanks de pijnscheuten die ik onverwachts in aanvallen krijg. Enige tips? Alles is welkom.
Liefs Fay
Hi Fay,
ik denk juist dat het positief kan zijn dat iemand ziet hoe slecht het is. Probeer te zorgen dat iemand je brengt en mee gaat en laat letterlijk de problemen en situatie daar zien. Dit kan je helpen in een zwaardere afkeuring. Verder adviseer ik iedereen om een betaalde call bij WIA expert Nicoline te boeken om zo te zorgen dat je precies weet wat voor jou belangrijk is om te noemen en zeggen zodat je hopelijk voor de rest van je leven de juiste eerlijke afkeuring krijgt.
De call is echt heel schappelijk betaalbaar voor de mega expert die je krijgt: https://leanz.nl/hulp-nodig/
Optie 3 van de calls is speciaal ter voorbereiding op het gesprek. Ik wou dat ik iemand als nicoline had gekend toen ik door de wia keuring ging.
Groeten Linda
Hi Linda,
Wat fijn dat je gereageerd hebt☺️ Mijn gesprek zit erop heb indd begeleidster mee genomen naar het gesprek. Het was nogal intensief. Nu maar hopen dat ik afgekeurd wordt. Aan het einde vroeg de arts hoe ik werken in de toekomst zie. Ik barste in tranen en gaf aan dat ik mij zorgen maak om de toekomst omtrent mijn kind die straks naar school gaat of ik haar kan brengrn en ophalen en een volwaardige moeder kan zijn. Zij wenste mij sterkte toe en het gesprek van bijna ander half uur zat er weer op.