Als je ziek wordt dan denk je; het gaat over. Als je na twee jaar nog steeds ziek bent en je wordt afgekeurd door het UWV dan denk je; het gaat waarschijnlijk toch niet meer over. 

Je krijgt een stempel

Het verdriet en de teleurstelling die de stempel van ziek, beperkt en arbeidsongeschikt zijn met zich meebrengt is enorm. Opeens kom je tot de conclusie dat je oude leven niet meer hetzelfde is. Het kan zijn dat je werk waar je zo goed in was niet meer kan doen. Je sociale leven is veranderd omdat je altijd rekening moet houden met je gezondheid. En als kers op de taart heb je ook het gevoel dat je geen goede moeder, vader, vriend(in), dochter of zoon kunt zijn omdat je niet meer de dingen kunt doen die je vroeger wel deed. Je wordt gedwongen om creatief te zijn, verwachtingen bij te stellen en anders naar je leven te kijken. Dat is ontzettend lastig, kost tijd, maar is haalbaar. Mensen zullen altijd oordelen en ergens iets van vinden. Maar onthoud dat JIJ je eigen leven leeft en niet het leven van een ander.

Maar je bent nog steeds waardevol!

Als het leven even niet mee zit dan zijn er nog steeds situaties te bedenken waarin je nog steeds het verschil kunt maken en ontzettend waardevol bent.

Gezin 

Wanneer je tijd doorbrengt met je partner of gezin. Misschien kun je niet actief met je kinderen spelen of voor ze zorgen zoals jij het wilt, maar je bent er voor ze om hun verhalen aan te horen en een knuffel te geven op het moment dat zij het nodig hebben. Zij krijgen jouw aandacht en liefde, dat is ontzettend waardevol.

Steun bieden

Wanneer je familie en vrienden een luisterend oor kunt bieden. Wanneer je ze kunt helpen met de problemen die zij ervaren in hun leven. Misschien kun je wel je kennis vanuit je oude werk of vakgebied inzetten? De kennis die je hebt opgedaan in je leven is nooit verloren en draag je altijd met je mee. Ondanks je eigen ziekte of handicap kun je er ook nog steeds voor een ander zijn. 

Keep it simpel, de kleine dingen tellen ook!

Wanneer je aandacht geeft aan de meest eenvoudige dingen. Een kletspraatje maken met een vreemde, de hond uitlaten, een kaartje schrijven naar je oma, een oude vriendin bellen, een bloemetje kopen voor je moeder of een paar tijdschriften bij je zus in de brievenbus stoppen. Laten weten dat je om iemand geeft is heel waardevol. Wat je geeft dat krijg je terug en dat geeft zoveel voldoening.

Hobby 

Als je een leuke hobby hebt en het deelt met een ander. Als je goed kunt koken, deel je recepten en kookkunsten. Is muziek je grootste hobby, maak een leuke playlist voor je partner. Ben je goed met bloemen maak een mooi boeket voor iemand die jarig is. Ga iets doen wat je leuk vindt, ook al is het klein. Afleiding is ontzettend fijn en wie weet waar het je uiteindelijk brengt. 

Goede doelen 

Wanneer je goede doelen kunt helpen. Zoals het doneren van kinderspeelgoed (bv stichting jarige job, het vergeten kind etc) of kleding/spullen naar de kringloop of het leger des heils brengen. Je kunt ook kijken naar vrijwilligers punten binnen jouw gemeente om te zien wat er aan vrijwilligerswerk beschikbaar is. Google maar eens op goede doelen en bekijk wat je aanspreekt. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarin jij het verschil kunt maken. Maar bedenk dat waardevol zijn en het ervaren van geluk juist in de kleine dingen van het leven zitten. Focus niet teveel op het “oude plaatje” maar maak een nieuw plaatje voor jezelf. Dat is namelijk altijd goed. 

Geschreven door Online Buddie: Anita