Momenteel ben ik zelf aan het trainen voor de aankomende hardloopwedstrijd. Niet zomaar een paar kilometer hardlopen, maar RaceRunnen! Voor mij was het nog een hele zoektocht om de perfecte sport te vinden. In deze blog vertel ik je hoe ik mijn perfecte sport gevonden heb en geef ik je tips hoe jij een sport kunt vinden die bij jou past!

Racerunning

Ik vind gelukkig heel veel sporten leuk. Maar omdat ik in het dagelijks leven een rolstoel gebruik om mij voor te bewegen, valt er wel het een en ander af. Ook zijn balsporten voor mij minder geschikt. De sport RaceRunnen is vrij nieuw en ik zag er een demonstratie van op tv. Meteen heb ik informatie opgezocht op internet en zag dat deze sport weleens geschikt zou kunnen zijn voor mij. De RaceRunner is een soort driewiel/loopfiets met borststeun en zonder pedalen. Door te lopen of rennen kun je je hiermee voortbewegen. Het is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke beperking, die in het dagelijks leven gebruik maken van een rollator of rolstoel. (Kijk voor meer informatie op www.racerunning.nl.) Vervolgens ben ik naar een try-out dag geweest, en ik was helemaal overtuigd. Toen ik zag dat de sport bij mij in de buurt definitief werd aangeboden, werd ik helemaal enthousiast. Zo heb ik dus mijn ideale sport gevonden! 

Tips om jouw perfecte sport te vinden

Zoals je kunt lezen, ben ik dolblij dat ik deze sport gevonden heb! Maar ook jij kunt je ideale sport vinden, rekening houdend met een aantal belangrijke zaken. Mijn tip is om de volgende 3 belangrijke vragen aan jezelf te stellen: 

Vraag 1: wat vind ik leuk?

De eerste vraag kun je beantwoorden door goed om je heen te kijken. Wat wordt er allemaal aangeboden? Wat spreekt mij aan? Speel ik graag in een team of alleen? Ben ik competitief ingesteld of juist niet? Ben ik op zoek naar een hoge intensiteit of iets rustigs. Ga ook zeker informatie aanvragen over verschillende sporten bij verenigingen, en hou (social) media als internet, Facebook en/of tv goed in de gaten. 

Vraag 2: welke sport is geschikt voor mij?

Om antwoord te krijgen op de tweede vraag kun je proeflessen gaan volgen om te kijken of de sport die jij in je hoofd hebt ook te beoefenen is met jouw beperking. Mocht je in behandeling zijn bij het revalidatiecentrum, kun je daar ook allerlei sporten uitproberen. Ik adviseer hierbij ook om (social) media in de gaten te houden, misschien wordt er ergens een try-out of iets dergelijks aangeboden.

Vraag 3: wat wordt er bij mij in de buurt aangeboden?

De laatste vraag is erg belangrijk. Ik adviseer om je oren en ogen goed open te houden. Op de website unieksporten.nl kun je zoeken naar aangepaste sporten in je omgeving. Er staan ook sporten op waar je het bijvoorbeeld gewoon iets rustiger aan kunt doen. Het kan zijn dat er meer is en niet alles op deze website staat. Je kunt kijken of de bestaande verenigingen bij jou in de buurt misschien een invalide of aangepast onderdeel hebben. Daarnaast kun je ook in het revalidatiecentrum vragen wat er allemaal in de buurt wordt aangeboden, misschien hebben zij meer kennis over bepaalde invalide verenigingen en/of onderdelen. Bel ze gerust op voor informatie, ook als je niet in behandeling bent! Sommige gemeenten hebben ook een speciale sportconsulent of je kunt terecht bij een organisatie als stichting MEE. Deze zijn vaak goed op de hoogte van alle lokale initiatieven.

Ook jij kunt vast een sport vinden die bij jou past! Misschien heb je al een fijne sport gevonden, laat dan vooral een tip achter in de reacties. Als je nog op zoek bent kun je mooi met deze tips aan de slag gaan! Dan ga ik nu gauw verder met trainen voor de aankomende hardloopwedstrijd!

Geschreven door Online Buddie: Aniek