Je bent je situatie, een gebeurtenis, persoon, beperkingen of ziekte spuug en spuugzat! Je vreet jezelf op en staat (nog net niet) te trillen van frustratie? Soms is woede een laagje over iets anders, zoals verdriet of angst. Het is natuurlijk altijd goed om de bron van je woede op een goede manier aan te pakken. Maar woede die er eenmaal is, wil er ook graag uit!

Veel van ons hebben geleerd dat je je moet inhouden of niet boos mag worden. Dit kan ervoor zorgen dat je je woede en frustratie opkropt. Niet fijn! Maar hoe uit je dan je woede zonder in de problemen je komen of dingen van waarde kapot te maken? Of dat nou relaties of spullen zijn. In deze blog neem ik je mee in mijn onderzoekje naar uitlaatkleppen. Ik heb de Online Buddies Community om tips gevraagd en ze uitgetest!

Disclaimer: als jij serieuze anger management problemen hebt en om weinig of niks ontploft, dan is een goede coach beter dan het lezen van deze blog.

Sport

De klassieke uitlaatklep is natuurlijk sport of beweging. Als rennen of fietsen of iets anders voor jou werkt, gewoon blijven doen natuurlijk! Pas wel op dat je jezelf geen blessure bezorgt… Mijn favorieten waren toch wel racket sporten (squash!), maar een bal tegen de muur aan trappen werkt ook. Boks sporten zijn top, zolang je maar niet bewust een ander pijn gaat doen he.

Met mijn inspanningsintolerantie is sport geen optie dus dan moet ik wat creatiever zijn!

Vloeken, tieren, schreeuwen, gillen

Het is niet mooi, wordt niet altijd gewaardeerd door anderen, maar kan enorm opluchten. Schreeuw natuurlijk niet tegen mensen, behalve als ze je duidelijk toestemming hebben gegeven en je ze niet kwetst!

Als je liever geen grove woorden gebruikt om te vloeken; woorden met een K klank erin zijn erg fijn! Komkommer, Kamperfoelie, etc. Mijn favoriet is (Kakkende) Kakkerlak.

Schreeuwen of lawaai maken is iets wat ik niet zomaar durfde. Wat als iemand me hoort? Probeer deze tips voor schreeuwen met minder overlast eens:

 • Een afgelegen plek (bos)
 • In de auto of op de scooter/fiets
 • Thuis met de muziek/stofzuiger ed. aan
 • Onder water (in bad?)
 • Met een kussen voor je mond

Ik heb in de auto eerst meegezongen met wat rockliedjes (zang is mijn hobby) en daarna wat metal opgezet en zo hard mogelijk geschreeuwd. Om eindelijk eens die drempel over te gaan en helemaal los te gaan was geweldig. HEERLIJK. Ik heb dubbel gelegen van het lachen daarna. Misschien moet ik toch mijn eigen soundproof muziekstudio bouwen! (En grunten en screamen?)

Slaan

Slopen of mollen op een verantwoorde manier kan ook heel lekker zijn. Klassiek is slaan op of met kussens of een boksbal. Maar als dat niet genoeg voldoening geeft of praktisch is zijn er nog genoeg andere opties.

 • Ik las ooit over een vrouw met een sloopwasmand. Die kocht ze specifiek om helemaal kapot te maken. Waarom niet?!
 • Je kunt een houten stok kopen en yoga doen: de  WOODCHOPPER! Het is yoga dus super verantwoord. Ik heb voor E3,49 bij de bouwmarkt een stok gekocht en ben helemaal losgegaan op mijn bed. Waarschuwing, je gaat heel snel heel hard en helemaal stuk!
 • Ga naar een Carsmash, maak er een leuk groepsuitje van en sloop die sloopauto! Staat op mijn wish lijst.
 • Of zoek een smashroom, kies je wapen (honkbalknuppel, hockystick, etc) en sloop glaswerk of elektronische apparaten.

Gooien

Gooien met spullen ook zo lekker. Niet die waardevolle zoals je telefoon he. We willen geen spijt krijgen! Ik gooide vroeger met oud servies. Ik zou graag de Amerikaanse smijt studio’s in Nederland zien, maar ik heb ze nog niet gevonden. Je schijnt daar speciaal met bijlen, servies en andere dingen te kunnen gooien. Wat praktische ideeën:

 • Gooi stenen in water met een zo hard mogelijke plons
 • Gooi glas extra hard in de glasbak (pas op voor terugvliegende scherven) een van mijn favorieten
 • Gooi stressballen of knuffels of pittenzakken tegen de vloer of muur
 • Verscheur tijdschriften of papier en prop ze op tot gooibare ballen

Wat ik wel lastig vind aan gooien is dat het best heftige ongecontroleerde bewegingen zijn. Ik verrek hier gauw mijn spieren, pezen en gewrichten mee.

Schrijven

Je kunt ook alles wat je dwars zit van je afschrijven. Geen censuur! Daarna kan je je brief ritueel verbranden, begraven, wat je maar wilt. Een mooie tip voor een positieve twist is om je brief (uit de blender) te mixen met water en bloemzaadjes en het gedroogde kaartje later te planten zodat er iets leuks uit groeit.

Ademhalingsoefeningen

Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen om te kalmeren, maar als je goed zoekt ook juist om woede op te roepen en te uiten. Je kunt expres oppervlakkig gaan ademen of hard door je neus uitblazen bijvoorbeeld. (snotdoekjes bij de hand houden?). Briesen is iets wat dieren ook doen. Als dit je aanspreekt kun je gewoon zelf uitproberen wat je fijn vind, of googelen (op youtube) naar voorbeelden.

Huilbuien

Een flinke los ga sessie kan ertoe leiden dat je een heftige huilbui krijgt. Dat is helemaal prima en ga ervoor. Even een flink potje lelijk huilen kan gigantisch opluchten. Bedenk dat het heel menselijk en natuurlijk is om je emoties kwijt te moeten. Altijd alles wegademen of inslikken is aangeleerd gedrag. Handig en functioneel op zijn tijd, maar je nooit uiten is niet gezond! Dus plan voor jezelf gerust een momentje in om op een verantwoorde en gecontroleerde manier je woede en frustratie te lozen.

Heb jij nog leuke of handige tips, deel ze vooral in de comments of community! En laat weten welke methode jouw favoriet is. We hoeven ons niet schamen!

Geschreven door Online Buddie: Anne