In deze blog vertel ik over mijn persoonlijke ervaring met depressie en de tips die mij helpen in de zware tijden. Ik ben door mijn depressie zoveel sterker geworden. Hoe kan je dat nou zeggen? Een depressie hebben is toch één en al ellende?! Je bent somber, hebt nergens zin in. Mogelijk wil je zelfs dood. En toch schrijf ik dat ik er sterker door ben? Ja! Misschien heeft een depressie ook wel voordelen. Zelfs een depressie waardoor je niet kunt werken, waardoor je lam gelegd wordt, maar dat je nog net niet opgenomen hoeft te worden. Want als je het mij vraagt is een opname wel pure ellende behalve dat je interessante mensen leert kennen wat je misschien ook weer als voordeel kunt beschouwen..

Wat bedoel ik met voordelen van een depressie?

Ik leer tijdens mijn depressie, die al 8 jaar duurt en bergen en dalen kent, mezelf steeds beter kennen. Zo leer ik mezelf kalmeren en activeren. Ik ontdek welk tijdschrift ik helemaal geweldig vind en een abonnement op wil. Ik ontdek welke podcast ik graag luister. Ook ontdek ik wanneer het tijd is voor dat tijdschrift te pakken en wanneer ik die podcast op moet zetten. Ik praat met een sociaal verpleegkundige en een psycholoog waardoor ik mezelf beter begrijp. Mijn grootste uitdaging is dat ik hoge eisen aan mezelf stel en moeilijk om hulp vraag. Dus dan ga ik daarmee aan de slag!

Wat mij helpt in moeilijke periodes

Dingen die mij helpen als ik me slecht voel zijn gamen op m’n Nintendo en creatief bezig zijn. Het lastige van een vervelend diepe dip is dat ik me moeilijk tot dingen kan zetten. Gamen lukt vaak wel maar kleuren of handletteren voelt vaak als een brug te ver. Toch merk ik dat als ik mij inspan om meer te doen dan voor me uit staren en gamen dat toch helpt. 

De laatste dip die ik had heb ik meer gepraat met de ggz. Elke dag zelfs. Vanuit huis telefonisch. Dat is voor mijn volgende dip een eerste stap in het hulpverleningstraject. Geen opname maar contact intensiveren. Weer een stap vooruit!

Geen drama, ook al voelt het zo

Ik leer elke dip weer iets bij. Toch zal het telkens voelen als onhoudbaar en als groot drama. Misschien herken jij zulke dips ook? Je gelooft niet meer dat het goed kan komen. Je bent wellicht zoals ik niet vooruit te branden in activiteiten. De was blijft liggen en je eet kant en klare maaltijden. Beide geen drama voor een paar dagen natuurlijk, maar:

  • vraag om hulp bij je naasten of hulpverleners. 
  • kom uit bed, dit is vaak al stap 1. 
  • probeer per dagdeel iets te doen. Al is het maar een kwartiertje. 

Misschien ben je ook geholpen met deze tips van Anne voor klote dagen of bij paniek. Lig jij (noodgedwongen) veel op bed? Lees dan vooral deze tips voor bezigheden te doen op bed.

Ritme en afleiding 

Ik heb geleerd om een ritme aan te brengen in m’n dagen waardoor ik mezelf verplicht dingen te blijven doen zoals douchen. Op goede dagen kun je best afwijken van zo’n ritme, dan komt het toch wel goed. Op minder goede dagen is een structuur aanhouden belangrijk zodat je niet bij elke handeling hoeft na te denken. 

Ontdek voor jezelf waar jij afleiding door hebt. Als je je nog kunt concentreren is lezen wellicht een optie. Maar mij lukt het vaak niet meer. Ik doe het liefst iets met m’n handen. Kijk voor inspiratie en voorbeelden van creativiteit eens op Pinterest

Sterker door strijd 

In mijn leven zullen depressieve periodes blijven komen en gaan. Elke keer als het begint zal ik ervan schrikken en zal het me angst aanjagen. Elke keer als het achter de rug is zal ik opgelucht ademhalen en hopen dat het nooit meer terugkomt. Ik hoop steeds meer mezelf te leren kennen. Te leren hoe ik er beter mee kan omgaan en daarmee de depressieve periode kan inperken tot zo kort en oppervlakkig mogelijk. Zo word ik sterker door de strijd. 

Geschreven door Online Buddie: Elise