Terwijl ik dit schrijf is het half 4 s’nachts. Ik kan niet slapen omdat ik last heb van angst. Het zweet breekt me uit, mijn buik verkrampt en mijn gedachten blijven rond gaan. Ik vertel mezelf een verhaal. In dat verhaal gaat het helemaal fout. Ik heb geen controle en kom elke seconde dichterbij de ramp. Mijn lichaam schreeuwt dat ik dat moet voorkomen, maar ik weet niet hoe. Wat als ik in plaats van dit verhaal een ander verhaal vertel aan mezelf? Wat als jij jezelf een ander verhaal kan vertellen?

Ik ben krachtig, heb vertrouwen en laat los

Het verhaal dat ik wil vertellen aan mezelf en wil voelen in mijn lijf is dat het goed komt. Dat wat er ook gebeurd ik het aankan en er door groei. Voor mijzelf heb ik de volgende ‘mantra’ geschreven:

“Ik ben krachtig. Ik heb vertrouwen en laat los. Ik kan tegenslagen incasseren en moeilijke momenten verdragen. Ik zal mijn verlangens vervullen en voldoening en dankbaarheid voelen. Ik ben krachtig. Ik heb vertrouwen en laat los.”

Ik beeld me een moment in waarin ik mij zo voelde. Het on-top-of-the-world gevoel. Voor mij is dat nu letterlijk een beeld waarbij ik op grote hoogte mijn hoogtevrees overwon en kon genieten van mijn lichaam en wandelprestatie die ik lang onmogelijk had gedacht. Ik bedenk me hoe ik me door alle eerdere tegenslagen heb geworsteld en nog steeds mooie momenten heb ervaren en heb kunnen genieten. IkĀ geloof dat er mooie momenten komen, ongeacht wat er verder gebeurd. Ik kan geen foute keuzes maken, elke uitkomst brengt me namelijk verder.

Wat is het verhaal dat jij jezelf wilt vertellen?

Wat wil jij voelen op het moment dat onzekerheid toeslaat? Misschien kun jij een verhaal of fantasie of beeld bedenken waar je je op zo’n moment aan vast kunt houden. Een spreuk die je kunt herhalen, een herinnering om het gevoel op te roepen. Als we steeds als we piekeren onze aandacht als in een meditatie verleggen naar een positiever verhaal, trainen we het brein zich niet vast te klampen aan angstige scenario’s. Wij zijn krachtig!

Ik ben geen therapeut en kan alleen spreken uit mijn eigen ervaring en het inzicht dat ik heb gekregen. Wat is jouw manier om met angst om te gaan? Deel je tips in de reacties of besloten community! Samen zijn we oneindig kwetsbaar en sterk.